Ugrás a cikkhez
Reklám

A rendőrség szerdai becslése szerint legalább nyolcezer görög gazda vett részt Athénban az agrárszektorban emelkedő termelési költségek és az uniós agrárpolitika elleni tiltakozó akcióban, beleértve a főváros részleges blokádját is. Délelőtt a gazdák kivonultak a főváros központjából.

A gazdák kedden vonultak be traktorokkal és egyéb járművekkel a fővárosba, a parlament elé, és egész éjszakára a téren maradtak, hogy nyomást gyakoroljanak a görög kormányra és a képviselőkre. A tüntetők az emelkedő termelési költségek, valamint a külföldi mezőgazdasági termékek görög piacra való beengedése ellen tiltakoztak, továbbá a természeti katasztrófák és az éghajlatváltozás által okozott károk miatt kártérítést, az üzemanyagok adómentesítését követeltek, a külföldi versennyel szemben pedig védelmet és támogatást. Egyes területeken éjszakára teljesen elzárták az utakat a fővárosban.

"Egyelőre elhagyjuk Athént, és holnapig megtárgyaljuk a következő lépéseket" - mondta Rizosz Maroudász, a Lárisza városi gazdaszövetség elnöke a Reuters hírügynökségnek.

A görög gazdák januárban vonultak első ízben utcára az európai agrárpolitika elleni tiltakozásul, amelyre rendkívüli intézkedésekkel válaszolt a Kiriákosz Micotákisz vezette konzervatív kormány. A miniszterelnök a gazdáknak tavaly több szektorra kiterjedő támogatásra és áfacsökkentésre tett ígéretet, azonban a keddi tüntetésre reagálva kijelentette; ebben a költségvetési évben már nem tud többet tenni a termelők érdekében. A tüntetést szervező gazdaszövetség ugyanakkor hangsúlyozza; az eddig meghozott kormányzati intézkedések nem elegendőek, mivel a tavalyi év katasztrofális bevételkiesést hozott számukra az említett problémák miatt.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából