Ugrás a cikkhez
Reklám

Az indiai fegyveres erők számára védelmi eszközök és berendezések, köztük helikopterek és tengeralattjárók közös gyártásáról, valamint baráti országoknak történő szállításáról állapodott meg India és Franciaország egy indiai kormányközlemény szerint.

A megállapodásra Emmanuel Macron francia elnök negyvenórás indiai látogatása során került sor. A francia elnök találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel, és részt vett a Draupadi Murmu elnök által adott fogadáson.

Macron és Modi megállapodtak abban, hogy bővítik a kétoldalú kapcsolatokat a védelmi ágazatban, az atomenergia, az űrkutatás, illetve a mesterséges intelligencia felhasználása a közszolgáltatások, például az éghajlatváltozás, az egészségügy és a mezőgazdaság területén - áll a közleményben. Az üzlet értékét a közlemény nem hozta nyilvánosságra.

A felek üdvözölték, hogy a francia Safran karbantartási, javítási és felújítási szolgáltatásokat létesít Indiában a csúcstechnológiájú repülőgép-hajtóművekhez (LEAP), beleértve a Rafale vadászgépek hajtóműveit, valamint a helikopteres partnerséget is. India már négy évtizede alkalmaz francia vadászgépeket, és Oroszország után Franciaország a legnagyobb fegyverszállítója.

Az indiai Tata Group és a francia Airbus megállapodást írt alá a polgári helikopterek közös gyártásáról - közölte Vinay Kwatra indiai külügyminiszter.

A CFM International francia hajtóműgyártó szintén bejelentette, hogy megállapodást kötött az indiai Akasa Air légitársasággal több mint 300 darab LEAP-1B hajtóművének megvásárlásáról 150 Boeing 737 MAX repülőgéphez.

India és Franciaország megállapodott abban, hogy fokozzák az együttműködést az Indiai-óceán délnyugati részén, a francia La Réunion szigetéről 2020-ban és 2022-ben folytatott közös megfigyelési műveletek eredményeire építve - áll a kormány közleményében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából