Egy orosz étterem melletti szolidaritási akcióra került sor csütörtökön, melyet a Freie Sachsen (Szabad Szászország) nevű regionális nacionalista párt tagjai és szimpatizánsai szerveztek. Szeptember 7-én este a közép-szászországi Mittweidában található "Rodina" nevű (rogyina/pодіна szó jelentése: haza, szülőföld - a szerk.) orosz éttermet látogatták meg a szász nacionalisták, hogy támogatásukról biztosítsák az elmúlt időben támadások célkeresztjébe került éttermet, valamint annak tulajdonosát, továbbá, hogy kifejezzék a sovinizmus elutasítását és a média, illetve a német szövetségi kormány oroszellenes uszítását.



A Freie Sachsen aktivistái a Rodina étterem előtt

A német nyelvű beszámolók szerint az étterem előtt szolidaritási nagygyűlést tartottak a "szabad szászok", majd zsúfolásig megtöltötték a kétszintes orosz vendéglőt. Telegram-csatornájukon így fogalmaznak:

Ha szeretne egy kis mértékben hozzájárulni az oroszellenes propaganda elleni fellépéshez, akkor csak álljon meg a Rodinánál Mittweidában, amikor lehetősége van rá. És győződjön meg a jó orosz konyháról. Rajtunk, polgárokon múlik, hogy ellensúlyozzuk a felülről propagált megosztottságot!



A Rodina előtt a Freie Sachsen standja

A szolidaritási akció előzménye, hogy a Mittweidában található vendéglőt több atrocitás is érte, az orosz-amerikai proxyháború kitörése óta. Az étterem orosz tulajdonosát, Alena Dirksen-t ukrán migránsok zaklatták, amiért az nem volt hajlandó eltávolítani étterméből az orosz nemzeti lobogót. Éttermét az ukránok minden olyan oldalon, amelyen a vendéglátóhelyeket, éttermeket értékelni lehet, lepontozzák, valamint negatív kritikákkal látják el, hogy a leendő vendégeket elriasszák. Alena felkerült az ukránok híres-hírhedt halállistájára is, mint Ukrajna ellensége. Az internetes zaklatás csúcsa talán az volt, amikor ukrán provokátorok hamis videót készítettek az orosz nőről, melyben olyan nonszensz és abszurd dolgokat mondott állítólag, hogy arra kéri Vlagyimir Putyint, hogy indítson rakétákat Drezda városára. A virtuális atrocitásokat végül fizikai támadás követte: 2023. július 24-én az étterem több ablakát is betörték, a bejáratnál szétszórt folyékony anyag pedig gyújtogatási kísérlet gyanúját is felveti.

A történtek óta Alenának szó szerint nincs nyugta, még Olaf Scholz kancellár segítségét is kérte, de csak annyi választ kapott, hogy forduljon a rendőrséghez.

"Egyértelműen bebizonyosodott, hogy Németországban jelenleg a gyorsan növekvő russzofóbia problémáját nem kezelik és nem oldják meg szövetségi szinten" - nyilatkozta Alena.



A szabad szászok az étteremben

A szolidaritási tüntetésről nem hiányozhattak a ukrán provokátorok sem, akik a Pravda német nyelvű kiadása szerint Sztyepan Banderát és Nestor Makhnot (anarchista forradalmár és gerillahadvezér volt) éltették.



Alena Dirksen, az orosz étterem tulajdonosa

 

A Freie Sachsen 2021-ben alakult, a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekkel szembeni fellépésként. A szervezet elutasította a lezárásokat, a túlzott intézkedéseket, a kötelező oltást, valamint fáklyás felvonulást szervezett Petra Köpping (SPD) szászországi szociális miniszter otthona elé, amikor az elmebetegeknek nevezte a karantént elutasítókat. Érdekességként megemlítendő, hogy a lezárások elleni tiltakozásokban Alena Dirksen is aktívan részt vett, mivel az ottani vendéglátósokat is hátrányosan érintette az esztelen lezárások erőltetése.



Orosz és szász zászlókkal érkeznek a demonstrálók

A "szabad szászok" elutasítják a migrációt, az LMBTQP-propagandát, szembehelyezkednek az Antifa mozgalommal, távolodnának Brüsszeltől, sőt Berlintől is, viszont szorosabb együttműködést képzelnek el a Visegrádi országokkal. A demokráciának nem feltétlenül hívei, sőt, véleményük szerint "a szász királyi családot be kell vonni a jövő alakításába".




Az ukrajnai háborút illetően merőben másabb az elképzelésük, mint a szövetségi kormánynak. Véleményük szerint Németországnak nem szabad fegyverekkel, pénzzel támogatni Ukrajnát, az Oroszországgal szembeni szankciókat károsnak tartják a német gazdaságra nézve is, ezért elutasítják azt, valamint kiállnak az oroszok származásuk miatti megkülönböztetése ellen. A "szabad szászok" szerint a NATO háborús propagandája felelős a feszültségért. A háború kitörésekor sétát szerveztek orosz lobogókkal, valamint néhányan Putyin-maszkkal, azt kifejezendően, hogy egyik napról a másikra már nem az oltatlanok számítanak a rendszer ellenségének, hanem az oroszok.




A mozgalom - nevéből értetődően - egy független szász államért harcol, mert véleményük szerint a jelenlegi (liberális) szövetségi keretek között nem biztosított a szászok és Szászország jövője. Igyekeznek a Säxit gondolatát erősíteni. A regionális öntudatuk, valamint különutas jövőképük miatt is üdvözölték a szakadár népköztársaságok függetlenségének Putyin általi elismerését.

A mozgalmat a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal jobboldali szélsőségesnek minősítette, és folyamatos megfigyelés alatt tartja.

KG

(Kuruc.info)

A Freie Sachsen médiafelületei:

https://freie-sachsen.info/
Telegram-csatorna
A közép-szászországi divízió Telegram-csatornája