Ugrás a cikkhez
Reklám

Brazíliában a szövetségi választási bíróság (TSE) pénteken többségi döntéssel úgy határozott, hogy Jair Bolsonaro korábbi államfőnek 2030-ig megtiltják, hogy közhivatali pozíciókat töltsön be, illetve elinduljon a választásokon.

A bírói testület hét tagja közül öten szavaztak a hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus ellen. Benedito Goncalves, a tárgyalást elnöklő bíró elmondta: Bolsonaro egyebek között azzal követett el szabálytalanságot, hogy külföldi nagykövetekkel folytatott találkozóit az elektromos választási rendszerrel kapcsolatos megalapozatlan állítások terjesztésére használta fel.

A 68 éves Bolsonaro a tavalyi választáson alulmaradt a Brazíliát jelenleg kormányzó, baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben.

Jair Bolsonaro hátbadöfésnek és politikai döntésnek minősítette a határozatot, és hozzátette: nem célja a TSE-t támadni, de szerinte a felhozott érvek hiteltelenek. Közölte azt is: fellebbezést nyújt be a döntéssel szemben, mert ártatlannak tartja magát, és folytatja tevékenységét annak érdekében, hogy hazájában további teret nyerjenek a jobboldali politikai nézetek.

Flávio Dino igazságügyi miniszter úgy foglalt állást, hogy az ítélet megmutatta, a politikában nem a dzsungel törvényei érvényesülnek.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából