A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát - jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren. /Bővített hír./



Fotók: Gavriil Grigorov / Reuters

Az elnök a Kremlből sétált át a Vörös térre, ahol katonai parádé fogadta. Beszédében az Ukrajna elleni háborút ismét "különleges katonai műveletként" emlegette, és kiemelte, hogy békét és stabil jövőt akar látni.

– Ma a civilizáció ismét fordulóponthoz érkezett. Valódi háború robbant ki szülőföldünk ellen, de mi megőrizzük a biztonságunkat – mondta Vlagyimir Putyin, miután köszöntötte a katonákat a győzelem napja alkalmából. Elmondta, hogy Donbász lakóit is megvédik mindentől.

"Úgy gondoljuk, hogy a felsőbbrendűség minden ideológiája eredendően visszataszító, bűnös és halálos. A nyugati globalista elitek azonban még mindig a kizárólagosságukról beszélnek, egymás ellen uszítják az embereket és megosztják a társadalmakat, véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak, gyűlöletet, ruszofóbiát és agresszív nacionalizmust szítanak, lerombolják a családot és a hagyományos értékeket, amelyek az embert emberré teszik" – mondta Vlagyimir Putyin.

Hozzátette: mindezt azért teszik, hogy továbbra is diktálhassanak, ráerőltethessék akaratukat, jogaikat, szabályaikat, valójában a rablás, az erőszak és az elnyomás rendszerét a népekre.

Szerinte úgy tűnik, a Nyugat "elfelejtette, hogy a nácik őrült világuralmi igénye mire vezetett". Hozzátette, szerinte azt is elfelejtették, hogy ki győzte le a legnagyobb gonoszt a világon, és kik nem kímélték életüket Európa népeinek felszabadításáért.

"Számunkra, Oroszország számára nincsenek barátságtalan, ellenséges nemzetek sem nyugaton, sem keleten. A bolygón élő emberek túlnyomó többségéhez hasonlóan mi is békés, szabad és stabil jövőt szeretnénk látni" – fogalmazott az államfő.

– Látjuk, hogy számos országban kegyetlenül és hidegvérrel rombolják le a szovjet katonák emlékműveit, lerombolják a nagy hadvezérek emlékműveit, valóságos náci és kollaboráns kultuszt hoznak létre, és törlik és meghamisítják a valódi hősök emlékét – mondta az orosz elnök, majd hangsúlyozta, hogy a hőstettek és áldozatok kigúnyolása bűncselekmény és bosszúállás azok részéről, akik új hadjáratra készülnek Oroszország ellen.

"Új hadjáratot készítettek elő Oroszország ellen, akik ehhez neonáci söpredéket gyűjtöttek össze a világ minden tájáról" – fogalmazott.

Szerinte az ukrán nép a bűnöző rezsim túsza lett, a kegyetlen és öncélú terveik alku tárgyává váltak.

Majd egyperces néma csenddel emlékeztek a "nagy honvédő háború" áldozataira.



Szergej Sojgu védelmi miniszter

– Hűek vagyunk őseink parancsaihoz, mélyen és világosan megértjük, mit jelent méltónak lenni az ő teljesítményükhöz. Büszkék vagyunk azokra, akik a fronton harcolnak, ellátják a frontot és megmentik a sebesülteket. Önök becsülettel harcolnak Oroszországért – jelentette ki Putyin. "Az egész ország összefogott, hogy támogassa hőseinket" – jelentette ki az elnök.

"Őseink bebizonyították, hogy semmi sem erősebb, hatalmasabb és megbízhatóbb, mint az egységünk. Semmi sem erősebb a világon, mint a hazánk iránti szeretetünk. Oroszországra! Bátor fegyveres erőinkre! A győzelemre! Hurrá!" – mondta Putyin, majd az összegyűlt tömeg utána kiáltotta: "Hurrá!"

Ezek után elhangzott az orosz himnusz, majd megindult a katonai parádé.

Frissítés: szovjet zászlók voltak, korszerű harckocsik és harci repülők nem

Az orosz elnök rövid beszéde után több ezer katona vonult végig a Vörös téren orosz és szovjet zászlókat lengetve. A hivatalos adatok szerint mintegy nyolcezren voltak, köztük mintegy ötszáz olyan katona, aki Ukrajnában is harcolt.

A felvonuláson részt vevő harci járművek között haladt a II. világháború legendás T-34-es harckocsija, de korszerű harckocsi nem. Ezzel kapcsolatban hivatalos magyarázatot nem adtak.

Volt ugyanakkor különböző típusú páncélozott szállító jármű, továbbá Iszkander-M hadműveleti-harcászati, Sz-400-as Triumf légvédelmi, valamint Jarsz-M mobil indítóállásból indítható, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétarendszer.

A hagyományos katonai parádé anélkül ért véget, hogy az ilyenkor szokásos módon bemutatták volna az orosz légierő harci gépeit. A légi parádé annak ellenére maradt el, hogy Moszkva felett tiszta volt az égbolt - derült ki az orosz állami tévé helyszíni közvetítéséből.

Bár kezdetben nem vártak külföldi politikus vendégeket, a volt szovjet tagköztársaságok közül Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői részt vettek az ünnepségen.

Idén nem tartották meg a "halhatatlan ezred" felvonulását sem, amelyet a győzelem napi díszszemle után eddig hagyományosan megrendeztek. Több mint húsz oroszországi városban magát a díszszemlét is törölték a magas biztonsági kockázatra hivatkozva.

(MTI - Index nyomán)