Ugrás a cikkhez
Reklám

A Fehér Ház nem tájékoztatta előzetesen az ukrán vezetést az amerikai katonai hírszerzési dokumentumok április elején világszerte nagy figyelmet keltett kiszivárogtatásáról, ami hátrányt okozott Ukrajnának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a The Washington Post című amerikai lapnak.



A pofátlan zsidó elnök két idiótával a háta mögött (fotó: AP/Jacquelyn Martin)

Zelenszkij a kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy a Fehér Ház és a Pentagon nem figyelmeztette sem az ukrán vezetést, illetve személyesen őt magát sem az online térben hetekig észrevétlenül keringő minősített hírszerzési dokumentumok kiszivárgásáról. Szerinte az információ visszatartása

határozottan csúfos történet, amely nem tesz jót a Fehér Ház hírnevének, és nem tesz jót az Egyesült Államok hírnevének sem.

Az elnök megjegyezte azt is, hogy

nem veszélyeztetheti az ukrán államot és az amerikaiak támogatását azzal, hogy kifejezi az érzéseit.

"Ahol őszintén beszélhetek, ott megteszem. De ez nagy kockázatot jelent" - fűzte hozzá.

Zelenszkij kijelentéseire reagálva a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa közölte, hogy más ügyek mellett az adatszivárogtatás kérdésében is folyamatos kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal, ám a magánbeszélgetések részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter több partnerrel, köztük Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is beszélt a szivárogtatásról.

Reznyikov április 12-én azt közölte, hogy a Pentagon online közzétett, egyebek között az ukrajnai háború állítólagos állásának részleteit egyhavi kitekintésben bemutató dokumentumai igaz és hamis információk keverékét tartalmazzák az ország haderejének állapotáról. A The Washington Post a titkosított iratokra hivatkozva ugyanakkor rámutatott, hogy az amerikai kormány kétségeit fejezte ki az oroszok által elfoglalt ukrajnai területek visszafoglalására irányuló, tavasszal várható ellentámadás remélt sikerével kapcsolatban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából