Ugrás a cikkhez
Reklám

Az orosz katonák kiűzték az ukrán erőket a Harkiv megyei Dvoricsnából - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

"A Nyugati Hadseregcsoport csapatai Kupjanszk irányába előrenyomulva a Harkiv megyei Dvoricsna település nyugati részéből kiszorították az ukrán erőket" - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A szóvivő szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél. "Semlegesítettünk több mint harminc ukrán katonát, két páncélozott harci járművet és három gépkocsit" - tette hozzá.

Dvoricsna az Oszkil-folyó keleti partján fekszik. Az Izjumból kivonuló orosz erők itt próbáltak meg újabb védelmi frontvonalakat kiépíteni a folyó mögött, de az ukrán hadsereg rövidesen átkelt a folyón és folytatta az előrenyomulást keleti irányba.

A Luhanszk irányába folyó ukrán offenzívát időközben a térségben mozgósított orosz erők megállították.

Az Ukrajnában szombat reggel kihirdetett országos légiriadót két órával később lefújták, de délután 4 óra felé újra légiriadót adtak ki az ország egészére, röviddel később azt is lefújták.

A dél-ukrajnai Odesszában és környékén egy magasfeszültségű alállomáson történt súlyos meghibásodás miatt leállt az áramszolgáltatás - közölte szombaton Denisz Smihal "ukrán" miniszterelnök (ő ugye úgy ukrán, mint Zelenszkij - a szerk.).

"A helyzet nehéz, a baleset súlyos, lehetetlen gyorsan helyreállítani az áramszolgáltatást, különösen a létfontosságú intézményekben" - írta a kormányfő Telegram-csatornáján.

Az odesszai alállomást korábban többször megrongálták orosz rakétacsapások. Az energiaügyi miniszter elindult Odesszába, hogy a nemzeti áramszolgáltató vezérigazgatójával közösen felügyelje a helyreállítási munkákat.

Smihal közölte, a hatóságok jelenleg a létfontosságú intézmények és az árammal fűtött lakóházak áramszolgáltatásának helyreállításán dolgoznak.

Odesszában jelenleg plusz két Celsius-fokos a hőmérséklet, a jövő hétre fagypont alatti hőmérsékleteket jeleztek előre.

Smihal közölte, hogy az energetikai miniszter elrendelte az állami raktárakban rendelkezésre álló összes generátor Odesszába szállítását egy napon belül, és utasítást adott a külügyminiszternek, hogy kérje Törökországtól erőműhajók küldését a város megsegítésére.

Ukrajna és Oroszország szombaton hadifogolycserét hajtott végre, két brit önkéntes segélymunkás - Andrew Bagshaw és Chris Parry - holttestét is Ukrajnába szállították. Bagshaw és Parry januárban vesztette életét egy kelet-ukrajnai humanitárius evakuációs kísérlet közben - közölte korábban Parry családja.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke közölte, hogy 116 ukrán katona - közöttük Mariupol védői, herszoni partizánok és bahmuti lövészek - tért vissza, míg orosz hírügynökségek szerint 63 orosz hadifoglyot engedtek el.

Az orosz védelmi tárca szerint az elengedett orosz hadifoglyok között "kényes kategóriába" tartozó személyek is voltak, akiknek a cseréje az Egyesült Arab Emírségek közvetítésére jött létre.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából