Ugrás a cikkhez
Reklám

Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök szombaton, anélkül, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak.

Hozzátette, hogy Portugália tárgyalásokat folytat Németországgal a portugál fegyverállományban lévő számos működésképtelen Leopard harckocsi javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről.

"Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni" - mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. "Nem tudom, hány harckocsit fognak (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük"- mondta.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

Portugália együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket - mondta Costa, hozzátéve, hogy reményei szerint március végéig leszállítják azokat Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a "fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről".

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások "első hullámában".

(MTI)

Kapcsolódó: Svájc egy tál lencse helyett egyfrankos Leopardokkal játszaná el 500 éves semlegességet





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából