Ugrás a cikkhez
Reklám

A puccsellenesnek nevezett razziák után Nancy Faeser német szocdem belügyminiszter bejelentette: szigorítani fogják a fegyvertartás szabályait Németországban.

Mint arról portálunk is beszámolt: több mint 130 helyszínen tart razziát a német rendőrség szerdán – a hatóságok szerint nagyszabású puccsra, a német államrend megdöntésére készült egy titkos szerveződés.

A fejleményekből kiderült: a hatóságok az úgynevezett „Reichsbürgerekre”, a „birodalmi polgárok” nevezetű mozgalomra csaptak le.



Ezekkel a fegyverekkel sikerült majdnem végrehajtani a puccsot (Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A köreikből szerveződő csoportosulás célja az ügyészek szerint volt, hogy Németország fennálló államrendjét megdöntse, és helyére a már meglévő, kidolgozott terveik alapján új államformát vezessen be. Az ügyészség szerint a szervezkedők tudták, hogy ezt a célt csak katonai erővel és az államot képviselő személyek elleni erőszakkal lehet elérni. A szervezkedők egy része a hatóságok szerint fegyveres csoportot hozott létre a puccs megvalósítására.

Időközben az is kiderült, hogy az összeesküvők meglehetősen heterogén csoportot alkotnak: a vezetőjükként egy nyugdíjas türingiai herceget neveztek meg, XIII. Henriket, Reuß hercegét, de volt köztük volt AfD-s képviselőnő, operaénekes, tetőfedő ács és sztárséf is.

A lefoglalt fegyverek között számszeríjak, régi kardok és vadászpuskák is akadtak.

Jön a szigorítás

Miután több ezer rendfenntartó bevetésével a német államrend lecsapott a csoportosulásra, egy vasárnapi interjúban Nancy Faeser német belügyminiszter bejelentette: szigorítani fogják a fegyvertartás szabályait Németországban.



Nancy Faeser (j) (kép: AP)

A minap a katari világbajnokságon nézőként szivárványos karszalagot villantó német belügyminiszter elmondta, a Reichsbürger mozgalom szerinte egyre növekvő fenyegetést jelent Németországra, az elmúlt év során ugyanis 21 ezer főről 23 ezerre nőtt a tagszámuk. Hozzátette:

„Esetükben nem ártalmatlan őrültekről van szó, hanem feltételezett terroristákról, akik most előzetes letartóztatásban ülnek.”

Faeser szerint minden hatóságnak a maximális nyomást kell gyakorolnia a csoportra, el kell venni a fegyvereiket, és kiemelte, hogy a kormány „rövidesen tovább szigorítja a fegyvertörvényeket”.

(Mandiner nyomán)

Kapcsolódó:

- A Tagesschau majd elmagyarázza, néhány puccsista hogyan győzte volna le a német haderőt és a rendőrséget

- Politico: az idegösszeomlás határán állnak a németek, ha komolyan veszik a puccsmesét

- Már megint meg akarta puccsolni Bástya elvtársékat a német szélsőjobb - sőt még 1871-be is visszatértek volna





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából