Ugrás a cikkhez
Reklám

A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát nyerheti, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

"A jobbközépnek világos fölénye van mind az alsóházban, mind a szenátusban. Hosszú éjszaka lesz, de már most köszönetet szeretnék mondtan" - írta Salvini Twitter-oldalán.

A balközép koalíció, amelyet az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino vezette Europa+ alkot, a szavazatok 25,5-29,5 százalékát szerezte meg az előrejelzés szerint.

A televízió felmérése szerint egyenkénti bontásban a legerősebb parlamenti erő az FdI lesz, amely a voksok 22,5-26,5 százalékát tudhatja magáénak. A legtöbb szavazatot szerzett parlamenti párt vezetőjeként Meloni kaphat kormányalakítási megbízást, s ezzel ő lehet az ország első női miniszterelnöke. Második helyen a PD végzett 17-21 százalékos eredménnyel. Harmadik a koalíción kívül indult, az utóbbi öt évben kormányzó, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) a 13,5-17,5 százalékkal.

Az Opinio Italia közvéleménykutató intézet szerint a Liga 8,5-12,5 százalékkal negyedik helyen végzett.

A szintén koalíción kívül indult úgynevezett centrum, amelyet a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) alkot, pedig 6,5-8,5 százalék körüli eredményre számíthat.

A Forza Italia 6,8 százalékot szerezhetett.

A RAI előrejelzése szerint a jobbközép pártok 227-257 mandátumhoz juthatnak a 400 fős képviselőházban, s 111-131 helyük lehet a 200 fős szenátusban.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a választói részvétel 64,7 százalékos volt.

(MTI)

Korábban írtuk:

- Salvini "meggondolta magát": Putyin a kormányváltás hajnalán vesztette el egyik fontos szövetségesét

- Meloniék a választás előtt függesztették fel az egyik jelöltjüket - nyolc évvel korábbi Hitler-méltatásért

- Salvini: teljes mértékben elköteleztem magam Izrael népe mellett

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából