Ugrás a cikkhez
Reklám

Matteo Salvini Liga nevű pártja annak a "jobboldali" koalíciónak tagja, amely a legutóbbi közvélemény-kutatásokban közel 50 százalékos támogatottságot szerzett, és amely várhatóan megszerzi a mandátumok többségét a szeptember 25-i olaszországi parlamenti választáson.



Salvini 2018-ban Izraelben - nem most kezdi a kóserkedést, ahogy Orbán sem (fotó: Twitter)

Az Izrael Hayom című újság kérdésére (melyet a Neokohn szemlézett), hogy megválasztása esetén betartja-e ígéretét, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi Olaszország nagykövetségét Jeruzsálembe, Salvini – aki várhatóan vezető kormányzati szerepet kap, ha a kóserjobboldali koalíció hatalomra kerül – megerősítette: abszolút igen. Hozzátette:

Szavamat adtam, teljes mértékben elköteleztem magam Izrael népe mellett, és szándékomban áll megtartani a szavamat.

Salvini 2018-ban, amikor belügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett, szintén azt mondta, hogy támogatja Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként.

A lap arra is rákérdezett, hogy pártja "elismeri-e Izrael jogát, hogy minden eszközt, beleértve a katonait is, felhasználjon annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris arzenállal rendelkezzen", Salvini azt válaszolta, hogy

egy olyan demokráciának, mint Izrael, minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje létét és szabadságát fenyegető bármilyen fenyegetéssel szemben.

"Az atomfegyver az ajatollahok kezében veszélyes lenne az egész világra, és mindenáron meg kell állítani, még akkor is, ha nagyon szeretném, ha lenne diplomáciai megoldás" – mondta Salvini, aki utalt egy 2020 elején az olasz szenátusban tartott antiszemitizmusról szóló rendezvényére is, "hogy feltárja, mi korunk igazi botránya".

Az eseményre hónapokkal azután került sor, hogy az olasz "jobboldali" pártok tartózkodtak a szenátusban a "gyűlöletet, rasszizmust és antiszemitizmust" vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról szóló szavazáson, amelyet egy "olasz holokauszttúlélő" javasolt, aki elmondta, hogy a cenzúrával kapcsolatos aggályok miatt naponta szembesül az online antiszemitizmussal. A jobboldalinak hazudott pártok tartózkodása aggodalmat váltott ki a római zsidó közösség és a Vatikán részéről. Salvini az interjúban elmondta:

ebben a témában nagyon éberek vagyunk, senki sem beszél erről többet, mint mi.

"Azokat, akik még mindig erős és aljas antiszemitizmust éreznek, emlékeztetni kell arra a fontos hozzájárulásra, amelyet a zsidóság adott az olasz és általában az európai történelemhez" – tette hozzá a "nagy jobboldali reménység".





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából