Ugrás a cikkhez

Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett izraeli miniszterelnöktől Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hitler részleges zsidóságát állító szavaiért - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.Bennett és Putyin tavaly októberben Szocsiban (fotó: Szputnyik/Reuters)

Naftali Bennett csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, miután az utóbbi napokban feszültség alakult ki a két külügyminisztérium között, mert Lavrov egy olasz televízióban arról beszélt, hogy szerinte Adolf Hitlerben zsidó vér folyt, akárcsak - a valóban zsidó - Zelenszkijben.

Bennett hivatala közölte, hogy Putyin bocsánatot kért az orosz külügyminiszter kijelentéseiért.

A miniszterelnök ezt követően köszönetet mondott az orosz államfőnek, amiért "tisztázta a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez való hozzáállását".

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin emlékeztetett rá, hogy "a gettókban és koncentrációs táborokban megkínzott és a nácik által büntetőakciókban meggyilkolt 6 millió zsidónak" 40 százaléka szovjet állampolgár volt. Bennett a maga részéről méltatta a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. Az orosz elnök gratulált tárgyalópartnerének és az izraeli népnek a függetlenség napja alkalmából, amelyet csütörtökön, május 5-én ünnepelnek.

Moszkva szerint a két vezető kölcsönös érdeklődését fejeztek ki a baráti orosz-izraeli kapcsolatok továbbfejlesztése és a két ország vezetése közötti hasznos kapcsolatok fenntartása iránt.

A felek a Kreml közlése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet is, egyebek között a civilek evakuálásának kérdését a mariupoli Azovsztal üzemből. Putyin arról biztosította Bennettet, hogy az orosz hadsereg továbbra is a biztonságos távozásuk szavatolására. "Ami az Azovsztalban maradt fegyvereseket illeti, nekik a kijevi hatóságoknak kell parancsot adniuk a fegyverletételre" - hangzott az orosz elnöki hivatal közleménye.

Bennett hivatala szerint az izraeli kormányfő humanitárius kérést intézett az orosz elnökhöz, hogy vizsgálja meg az Azovsztal evakuálására vonatkozó különféle lehetőségeket. Bennett a Zelenszkijjel előző nap folytatott beszélgetésén elhangzott kérést tolmácsolta.

Putyin elnök válaszában megígérte, hogy lehetővé teszi a civilek, köztük a sebesült civilek evakuálását az ENSZ humanitárius folyosóján és a vöröskereszt segítségével.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Egyre jobb az orosz-zsidó viszony: Moszkva szerint Izrael neonácikat támogat Ukrajnában

- Hitler Lavrov általi lezsidózása hozhatja el az izraeli fegyvereket a fajtársaknak Kijevbe

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából