Ugrás a cikkhez
Reklám

Izraeli tisztviselők kedden bejelentették, hogy tárgyalni készülnek Ukrajnával az országnak nyújtott segélyek bővítéséről. A tervek szerint Izrael elindítja az eddig visszatartott védelmi célú katonai felszerelések szállítását is – számolt be a Times of Israel.



Zelenszkij régóta követeli a fegyvereket Izraeltől - zsidó alapon is (fotó: Jack Guez/AFP)

Izrael egészen mostanáig elutasította Kijev és a nyugati országok katonai felszerelésre vonatkozó kéréseit, csak nemrég egyezett bele, hogy sisakokat és golyóálló mellényeket küldjön az egészségügyi erőknek – mindez része az Oroszországgal való kapcsolatok megőrzését célzó politikának.

Az izraeli tisztviselők azonban most felülkerekedhetnek a stratégiai neutralitáson, és várhatóan katonai segélyt küldenek Ukrajnának – bár csak szimbolikus mértékben, megpróbálva olyan felszerelést küldeni, amelyet anélkül lehet adományozni, hogy válságot idézne elő Moszkvával.

Az izraeli tisztviselők jelentése azután jelent meg, hogy Szergej Lavrov, a Kreml külügyminisztere azt állította, hogy Adolf Hitler részben zsidó származású volt – nyakatekert módon ezzel próbálva megmagyarázni Moszkva katonai célú propagandáját, miszerint „nácimentesíteni” kell Ukrajnát, amelynek elnöke a zsidó Zelenszkij.

Ezen kijelentést követően romlott meg a kapcsolat Izrael és Oroszország között.

A történtek után Izrael beidézte Oroszország nagykövetét, hogy magyarázatot kérjen. Jair Lapid izraeli külügyminiszter szerint a megjegyzések „átléptek egy elfogadható határt”, bár nem világos, hogy a vitának lesznek-e szélesebb körű diplomáciai következményei.

A védelmi fegyverek küldése jelentős változást jelentene Izrael háborús megközelítésében, bár messze elmaradna az európaiak és amerikaiak által küldött harci gépjárművektől, fegyverektől, repülőgépektől és lőszerektől, írja az Index.

Korábban írtuk: Egyre jobb az orosz-zsidó viszony: Moszkva szerint Izrael neonácikat támogat Ukrajnában





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából