Ugrás a cikkhez
Reklám

Algéria a legfőbb nemzetbiztonsági tanács döntése értelmében lezárta légterét a marokkói polgári és katonai légiforgalom előtt - közölte szerdán este az algériai elnök hivatala a két szomszédos állam elmélyülő konfliktusa nyomán.

Az algériai elnöki hivatal indoklása szerint a döntést "a marokkói fél folytatódó provokációinak és ellenséges viselkedésének" tükrében hozták meg. A tilalom kiterjed minden, marokkói regisztrációs számmal rendelkező repülőgépre.

A Royal Air Maroc (RAM) marokkói légitársaság egyik névtelenséget kérő tisztségviselője szerint a légtérzár mindössze heti tizenöt járatot érint, amelyek Marokkót Tunéziával, Egyiptommal, illetve Törökországgal kötik össze. Mint mondta, mindez jelentéktelen hatással van a légitársaságra, mert a járatokat átterelik a Földközi-tenger felé.

Algéria augusztus 25-én megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval Rabat "ellenséges" cselekedeteire hivatkozva miután a marokkói nagykövet New Yorkban az algériai Kabili régió önrendelkezése mellett emelt szót. Az algíri vezetés mindemellett azzal vádolja a marokkói kormányt, hogy a MAK nevű szeparatista csoportot támogatja, amelyet Algériában terrorszervezetnek nyilvánítottak. Az algériai hatóságok egyébként épp ezt a csoportot vádolják azzal, hogy felelős a legalább 65 ember életét követelő kabili erdőtüzekért.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításához nagyban hozzájárult a két ország hosszan tartó, a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vitája, illetve az, hogy az algíri vezetés szerint Marokkó tömegesen és szisztematikus módon kémkedett algériai állampolgárok és tisztségviselők után izraeli technológiát alkalmazva.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek.

Donald Trump amerikai elnök elismerte a marokkói szuverenitást Nyugat-Szahara felett, amiért cserébe Rabat rendezte kapcsolatait Izraellel. Mindez olyan félelmeket keltett az algériai vezetésben, hogy Marokkó katonai támogatást kaphat Izraeltől destabilizálva ezzel az országot.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából