Ugrás a cikkhez

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető határozottabb nemzetközi szankciókat remél Aljakszandr Lukasenka államfő kormányával szemben.

Az ellenzéki vezető szombaton Berlinben a Deutsche Welle német közszolgálati adónak azt mondta, hogy a tekintélyelvű Lukasenka csak a kényszerítő intézkedések és a gazdasági szankciók nyelvét érti.

Hangoztatta, hogy ezek az intézkedések választható mechanizmusok, és a szankcióknak maximálisan keménynek kell lenniük. Ezzel szemben a Fehéroroszországot célzó legutóbbi három európai uniós szankciócsomagnak szerinte inkább erkölcsi jellege van.

Cihanouszkaja jelenleg litvániai száműzetésben él. Sokan őt tartják a tavaly augusztus 9-i vitatott elnökválasztás győztesének, amely után Lukasenka ismét elnökké kiáltatta ki magát. Az Európai Unió már nem ismeri el Lukasenkát államfőként.

Az Európai Parlament csütörtökön további szankciókat sürgetett Fehéroroszországgal szemben. Büntetőintézkedéseket terveznek a nyersolaj-feldolgozás és más ipari ágazatok ellen.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe vették a 26 éves Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius útvonalon közlekedő repülőgépét, amelyen utaztak. A történtek nagy nemzetközi felháborodást váltottak ki, az Európai Unió újabb szankciókat vetett ki a minszki vezetésre.

A fehérorosz légitársaságok múlt szombat óta nem repülhetnek az unió légterében.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából