Ugrás a cikkhez

Fegyveres támadás történt kedden az oroszországi Kazany egy iskolájában, az előzetes adatok szerint a támadásnak legalább hét halálos áldozata van, további legalább tíz ember megsebesült - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség mentőszolgálati forrásra hivatkozva.

"Az előzetes adatok szerint a lövöldözés következtében egy tanár és hat diák életét vesztette" - közölte a forrás.

A TASZSZ-nak a bűnüldöző szervek egy forrása elmondta: két férfi nyitott tüzet a diákokra a Volga menti nagyváros 175-ös számú iskolájában. Az egyik támadót már elfogták, róla kiderült, hogy 17 éves fiatal. A helyszínen jelenleg helyszínelnek a bűnüldöző szervek.

Frissítés: végeztek a második támadóval

A biztonsági erők végeztek a második támadóval, aki társával kedden tüzet nyitott az oroszországi Kazany egyik iskolájában - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a bűnüldöző szervek egy forrására hivatkozva.

A másik támadót korábban őrizetbe vették.

A TASZSZ előzőleg, szintén a bűnüldöző szervek forrására hivatkozva, arról számolt be, hogy a második támadó túszokat ejthetett. Az épületbe eközben kommandósok hatoltak be.

A Volga menti nagyváros 175-ös számú iskolájában kedden két ember tüzet nyitott lőfegyverekből, legalább 11 ember, köztük kilenc gyerek meghalt, 32 megsérült.

Egy diák a TASZSZ-nak elmondta, hogy a támadást megelőzően robbanás rázta meg az épületet.

Egy szemtanú az orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy gyerekek ugráltak ki az ablakokon, a támadók elől menekülve.

2. frissítés: előre megírta, hogy ölni fog

Részletesebb összefoglaló:

A megölt diákok nyolcadik osztályosok voltak, többen a harmadik emeleti ablakból ugrottak ki a fegyveres támadó elől. Az orosz sajtó kórházi forrásai szerint volt, aki az ugrásba halt bele.

Egy szemtanú felvételén menekülők látszanak és lövöldözések hallatszanak.

Sajtóértesülések szerint a gyilkos az elsőosztályosok szeme láttára lőtte agyon tanítónőjüket.

A legutóbbi hivatalos bejelentés szerint a 19 éves támadó egyedül volt, őt elfogták. Közvetlen tettestársa az épületben nem volt, ugyanakkor a hatóságok őrizetbe vettek egy 41 éves férfit, aki a gyanú szerint a gépkarabéllyal végrehajtott fegyveres támadáshoz segítséget nyújthatott – írta az Rbc.ru. Korábban a rendfenntartói források arról számoltak be, hogy egy másik támadó hat-hét túszt ejtett, de tűzharcban lelőtték őt – ám hivatalosan erről még nem érkezett bejelentés – írta a Kommerszant, így egyre valószínűbb, hogy egy elkövető volt az iskolában, ahol nem volt külön őrség. Az épület egy támadást jelző riasztóval volt felszerelve, ami be is kapcsolt, ennek köszönhető, hogy sokan amilyen gyorsan csak lehetett, elhagyták az épületet.

Helyi értesülések szerint nemcsak lövéseket, de robbanásokat is hallani lehetett a helyszínen. Megjelent egy rövid videófelvétel is, amelyen állítólag az iskola folyosója látszik, ahol komoly károk keletkeztek, ablak- és ajtókeretek szakadtak ki a helyükről.

Rusztam Minnyihanov, Tatárföld köztársasági elnöke is a helyszínre érkezett.

Az incidens akkor történt, amikor véget ért a tíznapos nemzeti ünnep május elseje és a Németország felett aratott második világháborús győzelem alkalmából, és ismét kinyitottak az iskolák és a munkahelyek.

A nagyrészt muszlimok lakta Tatárföld az Oroszországi Föderáció egyik köztársasága. A Moszkvától 800 kilométerre fekvő, 1,2 millió lakosú Kazanyt Oroszország harmadik fővárosának is nevezik.

Kazanyban a hivatalosan terrorelhárítási akció miatt szigorított ellenőrzési rendet vezettek be.

Legálisan volt fegyvere

A tragédia után Vlagyimir Putyin utasítást adott a civilek számára legálisan tartható fegyverekkel kapcsolatos szabályozás szigorítására. Az orosz elnök döntését az indokolja, hogy a 19 éves elkövető olyan fegyverrel támadott, amely szabályosan volt a nevére bejegyezve. Az orosz elnöki szóvivő elmondta, a jelenlegi szabályozás vadászfegyverként olyan fegyvereket is beszerezhetővé tesz, amelyek inkább „ostromhoz szükséges támadófegyverek” – idézte Dmitrij Peszkovot az Rbc.ru.

A Kremllel kritikus – politikai okokból tíz évet börtönben ült egykori milliárdos – Mihail Hodorkovszkijhoz köthető MBH úgy tudja, hogy a támadó, Ilnaz Galnavijev, április 14-én jutott legálisan Hatsan ESCORT típusú fegyveréhez, amelyet 2017-ben gyártottak.

Rendes gyereknek ismerték, akárcsak a többi tömeggyilkost

A 19 éves támadó kihallgatása folyamatban van, majd orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá. Galnavijev négy évvel ezelőtt a 175-ös iskola tanulója volt. 2021 tavaszán egy technikumban tanult, ahol azonban elmaradásai miatt elvesztette jogviszonyát.

„Tanulmányai alatt nyugodt, konfliktuskerülő diákként viselkedett. Mindig rendezett volt és nyugodt, tisztelettel viszonyult diáktársaihoz és tanáraihoz” – közölte a tanintézmény a Novaja Gazeta napilappal.

Annyit azonban már most tudni, hogy a gyilkos a támadás előtti órákban fényképet tett közzé, amelyen harcra készen pózolt, és alá azt írta:

Ma megölök egy csomó szemetet, aztán lelövöm magamat is.
(MTI - Telex nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából