Ugrás a cikkhez

Széles körű egyetértés bontakozott ki az Egyesült Államokban az esküdtszék döntésének helyességével kapcsolatban, miután minden vádpontban bűnösnek találták Derek Chauvin volt minneapolisi rendőrtisztet a George Floyd nevű drogos néger bűnöző "meggyilkolásában".Pelosi és hazaáruló társai bűnöző négerek emlékére térdepelnek kilenc percen át 2020 júniusában (fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata párti többség vezetője szerint az ítélet "hivatalos kinyilvánítása annak, amit sokan már csaknem egy éve tudunk: George Floydot meggyilkolta egy rendőr, miközben arra esküdött fel, hogy szolgálni és védeni fog". Leszögezte ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy megoldódott volna a rendőri visszaélések régóta fennálló problémája az országban.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke megköszönte Floydnak, hogy "feláldozta az életét az igazságért".

Mitt Romney republikánus szenátor, volt elnökjelölt is üdvözölte az esküdtszék határozatát, s aláhúzta, hogy bízik az Egyesült Államok intézményeiben.

Elizabeth Warren demokrata szenátor kiemelte, hogy Floydnak még élnie kellene, ezért is folytatni kell a harcot a "rendszerszintű rasszizmus ellen és az igazságszolgáltatási rendszer alapvető átalakításáért".

Tim Scott, az egyetlen néger republikánus szenátor úgy vélekedett, az ítélet megerősítette, hogy az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszere egyre igazságosabbá válik. "Nagy nap ez több szempontból" - fogalmazott, hozzátéve, hogy szemernyi kétsége sincs az ítélet helyessége felől.

"George Floyd családja és közössége megérdemelte, hogy felelősségre vonják a férfi gyilkosát. Most ezt megkapták. A fekete életek számítanak, mindig és örökké" - hangsúlyozta Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, egykori elnökjelölt.

Lindsey Graham republikánus szenátor elmondta, hogy elfogadja az esküdtszék döntését, az ítélet meghozatala pedig a bíróság feladata, de fellebbezést be lehet nyújtani.

George Floyd egyetlen gyermekének anyja rámutatott, hogy nem létezik olyan ítélet, amely valaha betölthetné majd az apja elvesztése által okozott űrt a most 6 éves kislányban.

Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető azt írta az Instagramon, hogy rendkívül megkönnyebbült, örömkönnyekkel a szemében hallgatta az ítéletet.

"Egy ember szükségtelenül életét vesztette egy rendőr keze által. Ugyanakkor az egy rendőr miatt minden rendőrt démonizálni kívánók állításai üresnek bizonyultak" - jelentette ki Bill Johnson, a Rendőri Szervezetek Országos Szövetségének vezetője.

A minneapolisi rendőrök szakszervezete arról számolt be, hogy tiszteletben tartják a döntést, és aláhúzta, hogy a megosztó kommentárok káros hatásúak.

"A mai napon az állam történelmében először felelősségre vontak egy fehér rendőrt egy afroamerikai meggyilkolása miatt" - tudatta az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának (ACLU) minnesotai részlege.

Martin Luther King III, a polgárjogi mozgalmat vezető Nobel-békedíjas lelkész, Martin Luther King fia kiemelte, hogy "igazságot szolgáltattak a Floyd családnak, azonban semmilyen ítélet nem pótolhatja George Floyd vagy azon számtalan fegyvertelen fekete életét, aki rendőri erőszak következtében halt meg".

Szerdán bejelentették, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium átfogó vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrségi gyakorlatok ügyében, meg kívánják állapítani ugyanis, hogy megfigyelhető-e az alkotmány- vagy törvényellenes intézkedések egyfajta tendenciája.

Vizsgálni fogják egyebek mellett, hogy mikor és hogyan alkalmaznak erőszakot, hogy vannak-e diszkriminatív gyakorlatok, illetve hogy miként kezelik a visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat.

Az előző napi ítélet nem jelent megoldást az esetleges rendszerszintű problémákra a város rendőrségének működésében - mondta Merrick Garland, a tárca vezetője.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- "Jól imádkozott" Biden: minden vádpontban bűnösnek találták a fehér rendőrt

- Ez aztán a független igazságszolgáltatás: Biden sajtótájékoztatón mondta el, milyen ítéletnek kell születnie a Floyd-ügyben

- Majomparádé

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából