Ugrás a cikkhez

"Imádkozik azért, hogy a helyes ítélet szülessen" a George Floyd halálának előidézésével vádolt rendőr, Derek Chauvin ügyében - jelentette ki újságíróknak Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban.A bűnöző "szent" néger temetésén felvételről agitált a vén agyhalott (fotó: David J.Phillip / Pool / AFP / Getty Images)

"Imádkozom, hogy az ítélet a helyes ítélet legyen. A bizonyítékok szerintem elsöprőek" - fogalmazott az elnök, aki arról is beszélt, hogy hétfőn telefonon beszélt Floyd családjával. "Megismertem George családját. Jó család. Békét és nyugalmat követelnek, függetlenül attól, hogy mi lesz az ítélet" - tette hozzá Biden.

Rövid nyilatkozata alatt az elnök többször megismételte, hogy csak azért beszél az ügyről, mert az esküdtszéket már elkülönítették. "El tudom képzelni, hogy milyen nyomás van rajtuk és mennyire szoronganak, ezért megvártam, amíg az esküdteket elkülönítették, és ezután hívtam fel őket (a Floyd családot)" - magyarázta Biden. "Semmit sem akartam erről mondani, ahogyan Philonise mondta ma a televízióban, ez egy privát beszélgetés volt."

George Floyd öccse, Philonise Floyd az NBC amerikai televíziónak kedd reggel adott interjújában elmondta, hogy az elnök hétfőn felhívta a Floyd családot, miután az esküdtszék tagjait elkülönítették és megkezdték a tanácskozást.

Nem Biden az egyetlen demokrata párti politikus, aki a per lezárása előtt arról beszélt, hogy milyen ítéletet vár. Maxine Waters demokrata párti képviselő szombaton csatlakozott egy tüntetéshez, amely egy külvárosi rendőrőrsnél zajlott, ott, ahol egy héttel ezelőtt igazoltatás után egy rendőr meglőtt egy közlekedési szabálysértés miatt megállított négert, aki meg akart szökni.

Waters a tüntető tömeg előtt felszólalva azt mondta: azt akarja, hogy gyilkosság miatt ítéljék el Chauvint. Nyilatkozatával kapcsolatos kérdésre válaszolva a képviselőnő azt hangoztatta, hogy a tüntetőknek ellenkező esetben az utcán kell maradniuk, aktívabbaknak és konfrontatívabbaknak kell lenniük, hogy "ők (a bírók) is tudják, hogy (a tüntetők) mit értenek a dolgok alatt".

A Chauvin-pert vezető bíró, Peter Cahill visszataszítónak nevezte hétfőn, hogy Waters halálos ítéletet követelt az egyelőre még bűnössé sem nyilvánított vádlottra. A bíró úgy fogalmazott: "a jogállamiság és a bíróság iránti tiszteletlenség", ha egy megválasztott képviselő a per kimenetelével kapcsolatos nyilatkozatot tesz, amikor az esküdtszék éppen döntéshozatalra ült össze.

Ilhan Omar minnesotai demokrata párti képviselőnő Minneapolis egyik elővárosában kedden újságíróknak arról beszélt: "nem is kérdéses" hogy Chauvin ne az elkövetett bűncselekménynek megfelelő büntetést kaphatna. "Remélhetőleg a verdikt hamarosan megszületik, és a közösségben megkezdődhet a gyógyulási folyamat" - fogalmazott a szomáliai származású Omar.

A Minneapolisban zajló perben hétfőn hangzottak el a vád és a védelem záróbeszédei. A tárgyalás után a hat fehérből és hat négerből álló esküdtszék már hétfőn este megkezdte a tanácskozást. Ez szakértők szerint akár napokig is eltarthat. Az esküdtek addig nem érintkezhetnek a külvilággal, és Peter Cahill bíró arra kérte őket, hogy ne nézzenek híradásokat sem.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából