Ugrás a cikkhez
Reklám

Az anya és apa neve helyett a személyi igazolványokba visszahelyezik az "egyes és kettes szülő" megnevezést, amelyet a volt belügyminiszter Matteo Salvini törölt el 2019-ben - közölte az olasz sajtó csütörtökön.Fotó: giorgiameloni.it

Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter a parlamentben jelentette be, hogy a 14 év alatti állampolgárok személyes dokumentumaiban az eddigi anya és apa megnevezést az egyes és kettes számú szülő meghatározás váltja fel.

A miniszter az intézkedést az "Európai Unió szabályozásához való igazodással" indokolta. A módosítást a személyi adatvédelemért felelős ombudsman is támogatja.

Az "egyes és kettes számú szülő" megnevezést 2015-ben az akkori miniszterelnök, Matteo Renzi vezette be a "nem nő és férfi alkotta családokban élő gyerekek diszkriminációjának elkerülése címén". Négy évvel később Matteo Salvini belügyminisztersége alatt az anya és apa megnevezés került vissza a személyi igazolványokba.

Az "LMBT-közösség" szóvivője, Fabrizio Marazzo hangoztatta, hogy a jobboldali Matteo Salvini minisztersége alatt egyetlen éjszaka alatt eltörölték az "egyes, kettes szülő" megnevezést. "Azóta másfél év telt el, a baloldali kormánynak ennyi idő kellett, hogy politikai bátorsága legyen az LMBT-családok gyerekeinek elismerésére" - rótta fel.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt politikusa úgy reagált, hogy - mint fogalmazott - az Olaszországban zajló egészségügyi vészhelyzet és kormányválság közepette a jelenlegi belügyminiszter "azzal tölti az idejét, hogy eltörli az anyát és az apát". "Minél előbb váltjuk le ezt a kormányt, annál jobb" - tette hozzá Matteo Salvini.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából