Ugrás a cikkhez
Reklám

Aggodalomra ad okot Svédországnak az a szándéka, hogy jelentősen növeli katonai kiadásait, minthogy a térségben nincsenek katonai megoldást követelő ellentétek - állapította meg Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken kiadott közleményében.

A nemzetbiztonsági stratégia meghatározása kétségkívül Svédország szuverén joga. Mindamellett a katonai kiadások ilyen nagymértékű növelése, amely, mint svéd megfigyelők rámutattak, a hidegháború korszakához hasonlítható, mindenképpen aggodalmat keltő. Annál inkább, hogy a stratégia tervezetében nem zárják ki egy Svédország elleni fegyveres támadás riasztó forgatókönyvét, és Oroszország neve több mint százszor jelenik meg az anyagban, általában mint a svéd nemzetbiztonságot fenyegető potenciális veszélyforrás.

Zaharova hangsúlyozta, hogy Észak-Európában nincsenek olyan ellentétek és konfliktusok, "amelyek természete katonai megoldást igényelne". A szóvivő szerint Svédország "oroszfóbiája" külső - főként a NATO részéről történő - nyomásgyakorlás következménye. Moszkva értékelése szerint az Észak-atlanti Szövetség felelős a feszültség növekedéséért és a katonai tevékenység kiszélesedéséért az észak-európai térségben, amely "a legutóbbi időkig az egyik legstabilabb volt a világon".

"Oroszország a maga részéről kész a nyílt és érdemi párbeszédre a biztonság és stabilitás megerősítése végett valamennyi észak-európai partnerével. Ezt nem egyszer hangsúlyoztuk a svéd féllel fenntartott kapcsolatainkban is" - olvasható a közleményben.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából