Ugrás a cikkhez
Reklám

Bevetették a Nemzeti Gárdát hétfőn a wisconsini Kenosha városában, ahol erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy néger bűnözőt.

Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója már vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök "erőszakos fellépését", - mint fogalmazott - "a túlzott erőszakot". Majd hétfőn - miután a megmozdulások nem csillapodtak - elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszak megfékezésére. A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy "rendőrségi problémákkal" foglalkozó törvénycsomagot. A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot egyébként már egy hónappal ezelőtt előterjesztették.

Hétfőn Evers "empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére" szólította fel a rendőröket, de Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta.

Josh Kaul wisconsini igazságügyi miniszter azonnal kényszerszabadságra küldte az intézkedésben részt vevő rendőröket, és vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Gyújtogatás, fosztogatás Wisconsinban: ismét egy meglőtt néger bűnöző tüzelte fel a fehérgyűlölő hordát





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából