Ugrás a cikkhez
Reklám

Friss: A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után.

Az "afroamerikai" George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt (mert ilyenkor fontos ám egyből a rassz - a szerk.) a földre kényszerítette, s egyikük rátérdelt a nyakára. A férfi azt suttogta: "nem kapok levegőt", majd később, kórházba szállítás közben meghalt.

Minneapolis Minnesota Community Need Justices For This Black Man That Was Killed Last Night By The Police Have No Sympathy At All #Share #JusticeForBlackMan pic.twitter.com/0JlqOqF3J3

— LickkMunna_Shay💰🌈🥶 (@SaucyyShay) May 26, 2020

A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki hétfőn este Floyd nyakára térdelt. A négy rendőrt egyébként még kedden elbocsátották az állásukból.

Police station burnt in Minnesota, USA amid riots in the city. pic.twitter.com/9DxRTTPvE8

— Farhang F. Namdar (@FarhangNamdar) May 28, 2020

Riots in #Minneapolis (USA)pic.twitter.com/V30VWTmZTW

— Oh boy what a shot (@ohboywhatashot) May 28, 2020

A hét elején a rendőri erőszak elleni és az igazságszolgáltatásért zajló tüntetések véres zavargásokká fajultak, melyek során üzleteket raboltak ki, lakóházakat gyújtottak fel, elharapódzott az erőszak városszerte. Noha Jacob Frey polgármester, Tim Walz kormányzó és Donald Trump amerikai elnök egyaránt az igazság teljes feltárását és a Floyd halálát okozó rendőrök felelősségre vonását ígérte.

For anyone who’s not from Minnesota protestors did this to target because it is a Minnesota owned company and they help fund the Minneapolis police department and that should be enough of a reason to do this pic.twitter.com/lLRKML6OHM

— BLACK LIVES MATTER (@badgvyjk) May 28, 2020

“..we riot because you don’t hear us when we march..” I stand with the city of Minneapolis! #JusticeForFloyd #RIPGeorgeFloyd #GeorgeFloyd #BlackLivesMatter ✊🏾 pic.twitter.com/WLDRpfJE7U

— Jerome Trammel (@MrJeromeTrammel) May 27, 2020

Frey polgármester csütörtökön elrendelte a rendőrök kivonását a később fel is gyújtott rendőrőrsről, s míg kedden a rendfenntartó erők még könnygázgránátokkal próbálták oszlatni az erőszakos tömeget, csütörtökön a rendőrök már szinte láthatatlanok voltak a városban. Kommentátorok szerint az erőszak azóta megfékezhetetlennek tűnik. Walz kormányzó kérte ugyan a Nemzeti Gárda segítségét is, de hiába. A rendfenntartó erők és a tűzoltók nem urai a helyzetnek. A történésekről tudósító CNN hírtelevízió forgatócsoportját letartóztatták. A csoport tagjait később szabadon engedték, és folytathatták a forgatást.

BREAKING NEWS: Massive fire at a Walmart in #Minneapolis amid riots. Multiple police stations are burning as 5 precincts have been abandoned.#minneapolisriots #GeorgeFloyd #MinneapolisRiot pic.twitter.com/JNfVl9bwyC

— BNL NEWS (@BreakingNLive2) May 29, 2020

Video captured earlier of the elderly wheelchair-bound woman who was attacked at the Minneapolis Target during the BLM riot. In a later interview, she said she was trying to do her part in stopping the looting. She was beat on the head & sprayed in the face w/a fire extinguisher. pic.twitter.com/EpcAAF0HLY

— Andy Ngô (@MrAndyNgo) May 28, 2020

Donald Trump csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében szintén a Nemzeti Gárda bevetését követelte, s a többi között azt írta, hogy "amikor megkezdődik a fosztogatás, nyomában jön a lövöldözés is". Az elnök gyöngének nevezte a polgármestert. Trump egy másik bejegyzését egyébként a Twitter ismét megjelölte és a szabályzatot sértőnek találta, ahogy Trump az erőszakról írt.

 

Riot USA police fired pepper at crowds chanting slogans like: “Fight for freedom, stand with Minnesota”

pic.twitter.com/VDMkdHL3Ko

— Edward Snowden (@Yuki86030637) May 28, 2020

 

This sparked riots in #Minneapolis demanding #JusticeForGeorgeFloyd from concerned Americans. pic.twitter.com/odP0mzfAEh

— Ota Benga (@MmuiWabatho) May 27, 2020

Péntek reggeli sajtóértekezletén Jacob Frey védelmébe vette a rendőrség visszavonásáról kiadott intézkedését, mint mondta: "a rendőröket és az embereket érintő közvetlen fenyegetések miatt" döntött így. Donald Trump mikroblog-bejegyzésére azt válaszolta: az elnök semmit sem tud Minneapolis erejéről. Pokoli erősek vagyunk".

Tim Walz kormányzó péntek délelőtt tartott sajtókonferenciát. "Kudarcot vallottunk és a rendet muszáj helyreállítani" - fogalmazott. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a gyújtogatás és a fosztogatás soha nem lehet válasz a történtekre. "Ez elfogadhatatlan" - szögezte le, s hozzátette, hogy a város a története egyik legsötétebb időszakát éli.

Businessowners in #MinneapolisRiot defending their stores from looters.

pic.twitter.com/TUz6lgEm11

— Anna Paulina Luna (@realannapaulina) May 29, 2020

Lapostévé-felhalmozás több nagyvárosban

A minneapolisi zavargások csütörtök éjjel átterjedtek a szomszédos St.Paul városára is. "Rokonszenvtüntetések" vannak kaliforniai Los Angelesben, a coloradói Denverben, és pénteken az arizonai Phoenixben is megmozdulások kezdődtek.

Péntek délutánra Denverben is elfajultak a "rokonszenvtüntetések": üzleteket fosztottak ki, erőszakos cselekedetekre került sor, lövések is hallatszottak a belváros utcáin. Közben más amerikai városokban is négerlázadások kezdődtek: New Yorkban, az ohiói Columbusban, a kentuckyi Louisville-ben, a Tennessee államban lévő Memphisben szintén tüntetők vonultak utcára.

#Ohio statehouse #Minneapolis #protest #GeorgeFloydprotest #GeorgeFloyd pic.twitter.com/T3sH2cZjFk

— Dr. (@DrAlghezzi) May 29, 2020

USA: Aftermath of riots, looting and fires in Minneapolis over death of George Floyd. pic.twitter.com/J7xjtbsmVJ

— Rahul kanwar Singh (@RahulSinghPund6) May 29, 2020

A Nemzeti Gárda a Twitteren közölte: több mint 500 katonát rendeltek a térségbe, leginkább annak biztosítására, hogy "lehetővé tegyék a tűzoltóságoknak a választ a hívásokra".

Frissítés: Trump: nem engedhetjük meg az anarchiába süllyedést

Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken.

Donald Trump hangsúlyozta: "nem engedhetjük meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba" süllyesszék Minneapolist. Hozzáfűzte, nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket.

Trump azt mondta, hogy beszélt George Floyd családjával.

"Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz" - fogalmazott.

George Floyd az a 46 éves "afroamerikai" férfi, aki hétfőn este egy durva rendőri intézkedés után meghalt, és akinek ügyében először igazságot követelő békés tüntetők vonultak az utcára. Trump még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.

Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott: a durván eljáró egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén.

"Ilyesmi még egyszer nem történhet meg" - jelentette ki.

Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr - Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek - korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Amy Klobuchar akkori ügyész azonban - aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban - csak megfeddte Chauvint, s nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.

A Floyd halála miatti megmozdulások több amerikai tagállamra kiterjedtek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások több helyütt erőszakba torkolltak.

New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt. Sajtókonferenciáján Bill de Blasio polgármester arra szólította fel a rendőröket, hogy tartsák tiszteletben a békés demonstrálókat, a tüntetőknek viszont azt üzente, ha dühösek a kormányzatra vagy a megválasztott vezetőkre, akkor felháborodásukat rájuk, és ne az egyenruhásokra irányítsák.

"A rendőrök dolgozó emberek, akik végzik a munkájukat" - fogalmazott.

A georgiai Atlantában a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, üzletekbe törtek be, és felgyújtottak egy rendőrautót. Több százan a városi rendőrség központjához vonultak, és a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű radikális civil mozgalom zászlait lengetve támadtak az egyenruhásokra, akiket kövekkel, üvegekkel dobáltak meg.

A coloradói Denverben Michael Hancock polgármester nyugalomra szólított, és a békés tüntetők közé vegyült provokátorokat okolta az erőszakos megmozdulásokért.

Az új-mexikói Albuquerque városban a rendőrök könnygázgránátokkal és helikopterekről próbálták meg oszlatni a demonstrálókat, akik lőttek is rájuk. Több erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

Ohio fővárosában, Columbusban a Floyd halála miatt felháborodottak megtámadták a törvényhozás épületét, az amerikai AP hírügynökség jelentése szerint ablakokat törtek be, és volt, aki be is hatolt az ingatlanba. Végül a rendőrök könnygáz bevetésével tisztították meg a belvárost az erőszakos tüntetőktől.

A texasi Houstonban és az arizonai Phoenixben a városházánál és a rendőrség épülete előtt demonstráltak. Phoenixben a helyi törvényhozás épülete elé vonultak, s bár a rendőrség péntek éjjel törvényellenesnek nyilvánította a parlament előtti megmozdulást, a The Arizona Republic című lap tudósítása szerint a tüntetők nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, kövekkel és üvegekkel dobálták az egyenruhásokat, akik gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban pár százan demonstráltak a Fehér Ház előtt.

(MTI nyomán)

2. frissítés: Autóból lőttek agyon egy tüntetőt, akinek békés társai kórházba küldték a detroiti rendőrparancsnokot

Egy ember meghalt, miután valaki egy autóból a George Floyd halála miatt tüntető tömegbe lőtt Detroitban – mondta el Nicole Kirkwood, a detroiti rendőrség szóvivője szombaton.

A lövöldözés helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt történt, miközben rendőrtisztek próbáltak megfékezni többtucatnyi tüntetőt – ismertette Kirkwood. A szóvivő szerint rendőrtisztnek nem volt köze az incidenshez. Az áldozat egy 19 éves fiatal férfi. További részletekről nem tudni.

Az este folyamán egy detroiti rendőrparancsnok kórházba került, mert megdobták kővel. A zavargások alatt számos tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrség szerint sokan nem is helyiek voltak.

(24.hu)

Kapcsolódó: Minneapolisban újra eljött a lehetőség egy jó kis fosztogatásra





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából