Ugrás a cikkhez
Reklám

A minnesotai Minneapolisban csütörtökre eluralkodott az erőszak egy rendőrségi intézkedést követően meghalt fekete férfi miatt.

A nagyvárosban a néger férfi halála ügyében az igazság feltárását követelő tüntetők helyét - mily meglepő - átvették az üzleteket feltörő és autókat gyújtogató "zavarkeltők". Üzleteket raboltak ki, és egyszerre legalább 30 helyen gyújtottak tüzet a város utcáin.

Csütörtök délelőtti televíziós jelentések szerint lángokban áll Minneapolis több épülete is, lakóházak, üzletek, építkezések. A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbál gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is.

A 46 éves George Floydot hétfőn este igazoltatta négy rendőr, a földre teperték a fegyvertelen férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, el is hunyt.

A rendőrség hivatalos közleménye szerint "a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége".

Az intézkedő rendőröket - akiket hamisított pénz forgalmazása miatt hívtak a helyszínre - már kedden elbocsátották, egyikük ellen büntetőeljárást kezdeményeztek a férfi halála miatt.

Donald Trump amerikai elnök szerdán este bejelentette, hogy felkérte az igazságügyi minisztériumot, illetve a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) az ügy teljes feltárására. Az elnök igazságszolgáltatást ígért Floyd hozzátartozóinak.

Jacob Frey, Minneapolis polgármestere csütörtökön délelőtt újabb sajtókonferenciát tartott, s hangsúlyozta: minden eszközt igénybe vesznek a rend helyreállításához a városban. "Nem engedhetjük meg, hogy a tragédia újabb tragédiákat idézzen elő" - fogalmazott. A polgármester - Tim Walz minnesotai kormányzóhoz hasonlóan "veszélyesnek" minősítette az erőszak elharapódzását.

Csütörtökön délelőtt a szövetségi igazságügyi minisztérium közleményben tudatta, hogy George Floyd halála körülményeinek kivizsgálása "elsődleges feladat" a szövetségi kormányzat számára is.

(MTI - CBS nyomán)

Frissítés: így viszik a lapostévéket az "igazságszolgáltatást követelők"

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából