Ugrás a cikkhez
Reklám

’Áli Hámenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási vezetője hivatalos közösségi oldalán már tegnapelőtt üdvözlő bejegyzést tett ki a holnapi Nemzetközi Jeruzsálem Napja alkalmából. A perzsa nyelvű szöveg illusztrálására egy színes, egyébként művészetileg elég gyatra, gyermeteg színes rajzot is megjelentett, amelyet Izraelben rögtön veszedelmes antiszemita karikatúrának minősítettek. Hámenei a színes képre kiírta a „végső megoldás” (perzsául: راه حل نهایی) kifejezést is, amely kiváltotta a harcias üzengetéseket Izraelben, Iránban és Amerikában egyaránt – írja az izraeli Jedi’ot Áháronot című újság és a mako.co.il hírportál.



Áli Hámenei ajatolláh (fotó: Reuters)

A cionistáknak, s a vasárnap akarata ellenére mégiscsak bíróság elé álló Binjámin Netanjáhu miniszterelnöknek ez a perzsa illusztráció úgy kellett, mint egy falat kenyér. Tegnaptól kezdve ugyanis a nemzetközi és az izraeli sajtó már nem Bibi köztörvényes bűncselekményeivel, a megszállt palesztin területeken lankadatlanul folyó zsidótelepítéssel és a nemzetközi törvényeknek fittyet hányó újabb terület-bekebelezés előkészületeivel foglalkozik, hanem azzal, hogy a perzsák akarják megvalósítani a Harmadik Birodalom egyik célkitűzését, „a zsidókérdés végleges megoldását”.

’Áli Hámenei ajatolláh, Irán egyébként nem perzsa, hanem azeri származású legfelsőbb vallási vezetője ugyanis mentőövet dobott a fuldokló, ám Iránra mindenáron katonai csapást mérni - vagy Amerikával méretni - szándékozó Bibinek. A Twitter-oldalára kitett színes rajzon, pontosabban a kelet-jeruzsálemi Templom-hegyen álló, s az iszlám harmadik legszentebb imahelyének számító El-Ákszá mecset előtti térségen egy mozgalmas, népünnepélyszerű jelenet van ábrázolva. A rajz valójában az izraeli megszállás alóli felszabadulás utáni, ma még csak álmodott palesztin népünneplést jeleníti meg: láthatók itt fegyveres palesztin katonák, fellobogózott katonai járművek, a palesztin zászlót, a Hizbulláh lobogóját, illetve a néhai Homeini ajatolláh, a nemrégen meggyilkolt Kászem Szolejmáni, Hászán Nászrálláh és magának, ’Áli Hámeneinek a fényképét magasba emelő katonák és polgári személyek.



Az Áli Hámenei ajatolláh által kitett színes rajz (fotó: Twitter)

A botrányt végül is az váltotta ki, hogy a színes rajz fölirataként perzsául ez olvasható: „Palesztina egyszer majd szabad lesz”. Alatta, egy sorral lejjebb, kissé soványabb betűkkel szedve pedig maga a botránykő: „A végső megoldás: ellenállás egészen a népszavazásig”.

A rajz kitétele után nem sokkal már meg is kezdődött a szóváltás az iráni legfelsőbb vallási vezető, az amerikai külügyminiszter és az izraeli miniszterelnök között.



Egy izraeli karikatúra már barátokként ábrázolja Hitlert és Hámeneit (forrás: nziv.net)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ugyancsak Twitteren fejezte ki mélységes fölháborodását Hámenei szavai fölött:

Az Amerikai Egyesült Államok elítéli a legfelsőbb vezető gusztustalan és gyűlöletes antiszemita megjegyzéseit. Az ilyeneknek nincs helye a Twitteren vagy bármilyen más közösségi oldalon. Tudjuk, hogy Hámenei aljas retorikája nem képviseli az iráni nép hagyományos toleranciáját. Irán a terror legnagyobb pénzelője a világon, antiszemita, s cáfolja a holokauszt megtörténtét, pénzt és fegyvert küld az Izrael-ellenes terroristáknak – s most pedig közzéteszi a nácik végső megoldását sürgető felhívását. Kérdezem a világ nemzeteitől – vajon olyan ember ez, akiben bízni lehet, miközben gyilkos fegyver van a kezében?



Pompeo csiripelése

Bijámin Netanjáhu is válaszolt ’Áli Hámenei rajzos Twitter-bejegyzésére:

Az Izraelt „végső megoldással” megsemmisíteni kívánó fenyegetés emlékeztet bennünket a náciknak a zsidó nép megsemmisítését célzó „végső megoldás” elnevezésű tervére. Tudnia kell azonban, hogy minden olyan rendszer, amely Izrael elpusztításával fenyegetőzik, végül saját magát találja hasonló helyzetben.



Binjámin Netanjáhu (fotó: Reuters)

’Áli Hámenei ezután válaszolt Bibi és Pompeo harcias üzenetére:

Mi mindenütt támogatjuk és segítjük mindazon államokat és csoportokat, amelyek szembeszállnak a cionista háborúval, illetve harcolnak is ellene. A cionista rendszer bebizonyította, hogy nem tart be semmilyen egyezményt, s egyben azt is, hogy kizárólag az erő nyelvén ért. A cionista rendszer jellegénél fogva alkalmatlan a békére, mert a cionisták mindig csak növelni szeretnék a területeiket.

Hámenei a twitteres bejegyzésében érinti a nemzetközi visszhangot kiváltó „végleges megoldás” kifejezést is, hangsúlyozván, hogy a cionista rendszer fölszámolása nem egyenlő a zsidók megsemmisítésével:

Mi nem a zsidók ellen vagyunk. Azt kívántuk kifejezni, hogy a végső megoldás a cionista rendszer fölszámolása. Palesztinoknak, muszlimoknak, keresztényeknek és zsidóknak maguknak kell megválasztani a saját kormányukat, és el kell kergetniük az olyan terroristákat, mint Netanjáhu. Ez azt jelenti, hogy csak Izrael lesz fölszámolva, ami be fog következni.

Az iráni vezető a népszavazásra vonatkozó megjegyzést azzal magyarázza, hogy 1947-ben az ENSZ döntött úgy, hogy a történelmi Palesztina fölosztása (egy zsidó és egy arab államra – H. J.) után népszavazáson kell megválasztani a kormányt. „Mi azt mondjuk, hogy az igazi palesztinok legalább százéves palesztin gyökerekkel rendelkeznek, s a külföldön élő palesztinok (akiknek eleit elűzték Palesztinából – H. J.) pedig külföldön választják meg a palesztinai kormányt” – írja Hámenei.

Hámenei ezután kifejti:

A palesztin nemzet politikai, katonai és kulturális küzdelmét egészen addig kell folytatni, amíg kénytelenek lesznek elfogadni a palesztin népszavazás megtartását. A létrehozandó államnak kell dönteni arról, hogy milyen politikai rendszer irányítsa az országot, de addig folytatni kell a küzdelmet.

A fentebb ismertetett harcias üzenetküldözgetéseket a holnapra eső Nemzetközi Jeruzsálem Nap váltotta ki. A Nemzetközi Jeruzsálem Napot (perzsául: روز جهانی قدس - Rúz-e Dzseháni-je Kodsz, arabul: يوم القدس العالمي - Jom el-Kudsz el-’Álámi) minden évben a ramadán böjthónap utolsó péntekén tartják (az idén május 22-én), amelynek üzenete a Jeruzsálem izraeli megszállása elleni tiltakozás. Ezen a napon Iránban, a muszlim országokban, a palesztin területeken és Izrael palesztinok lakta településein tüntetések és tömeggyűlések zajlanak.

Jeruzsálem az iszlám harmadik legszentebb városa (Mekka és Medina után), mert tekintélyes Korán-magyarázók már a középkorban Mohamed próféta csodálatos, a Koránban leírt (17. szúra, 1. vers), ám pontos néven nem nevezett „éjszakai utazásának” célpontját Jeruzsálembe, illetve a mennyekbe szállásának helyét is ebbe a városba helyezték.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából