Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyiptomban az elmúlt hetekben tüntetések zajlanak a Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Sziszi elnök által elrendelt gazdasági megszorító intézkedések, illetve az infrastruktúra kiépítése és a gazdaságélénkítő projektek megvalósítása terén föltárt korrupció ellen. A házelnök, ’Áli ’Ábd el-’Ál három nappal ezelőtt a kairói parlamentben azzal igyekezett magyarázni a gazdaság szénájának rendbetételére irányuló elnöki intézkedéseket, de leginkább a megszorításokat, hogy követendő példaként fölhozta az Adolf Hitler által az 1930-as években véghez vitt erős infrastruktúra kiépítését – írja az El-Mászri el-Jom című egyiptomi újság.



Áli Ábd el-Ál egyiptomi házelnök (fotó: El-Mászri el-Jom)

Egyiptomban a nemzetgazdaság már évtizedek óta a „padlón” van, aminek okozója elsősorban a hihetetlen mértékű népességrobbanás, az ásványi kincsek hiánya és a fejlődésben elmaradt gazdaság. Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök a kopt keresztények és a fegyveres erők elleni iszlamista támadásokat leszámítva az elmúlt két esztendő folyamán nagyjából stabilizálta a Nílus-völgyi ország belbiztonsági helyzetét. Ám, azzal is tisztában van, hogy a mostani elégedetlenséghez a szegénység és a munkanélküliség vezetett. A lakossági tiltakozás ezúttal nem csak a rossz gazdasági helyzet, hanem az orvoslására hozott elnöki döntésekkel kapcsolatos korrupció ellen is irányul.



Muhámmád Ábd el-Fattáh esz-Sziszi elnök és Áli Ábd el-Ál házelnök a kairói parlamentben (fotó: Ál-Dzsázirá)

Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Sziszi elnök ugyanis – akárcsak a híres Mohámmád ’Áli a XIX. században - elhatározta, hogy a gazdasági élet, a lakosság életszínvonalának javítása érdekében nyugati példákat is figyelembe véve Egyiptomban kiépíti a fejlett infrastruktúrát, hathatós gazdaságélénkítő projekteket valósít meg, reformokat hirdet, de közben húsba vágó megszorításokat is életbe léptet. Csakhogy az elképzelések megvalósítása közben kiderült, hogy az infrastruktúra-ágazatok kiépítéséből, a különböző projektek megvalósításából részüket „derekasan” kivevő korrupt kormányzati és katonai körök jelentősen megcsapolják az államkasszát. Kairóban és más egyiptomi nagyvárosokban már a múlt hónapban is tömegek tiltakoztak az említett korrupció ellen, s a rendfenntartó erők a tüntetések idején eddig több száz embert letartóztattak.

’Áli ’Ábd el-’Ál, az egyiptomi parlament elnöke az október 3-i fölszólalásában igyekezett megvédeni ’Ábd el-Fattáh eszt-Sziszi elnök elégedetlenséget kiváltó gazdasági megszorító intézkedéseit, illetve a fejlett infrastruktúra kiépítésére vonatkozó döntéseit. A házelnök a többi között kijelentette: „Németország történelmi személyisége, Hitler, sikeresen kiépítette az állam hathatós infrastruktúráját, aminek köszönhetően országa máig a legfejlettebb államok sorába tartozik.” (هتلر الشخصية التاريخية لألمانيا نجح في وضع بنية أساسية للدولة جعلتها حتى اليوم في مصاف الدول الاقتصادية المتقدمة). A házelnök azt is kifejtette, hogy a világ több más országához hasonlóan, most Egyiptom is átmeneti korszakot él, s ilyenkor a gazdasági megszorításokkal párhuzamosan gyors ütemben meg kell teremteni az állami intézmények és az erős infrastruktúra alapjait. Ezen projektek megvalósítása terén pedig az egykori Németország jó példával szolgálhat az egész világ számára.



A gazdasági megszorító intézkedések elleni tüntetés Kairóban (fotó: middleeasteye.net)

Az egyiptomi házelnök valószínűleg számított arra, hogy szavai fölháborodást keltenek odahaza, de leginkább a világsajtóban – így például a liberális Ál-Dzsázirá pánarab hírtelevízióban -, ezért a fentebb idézett mondatai után azonnal hozzátette: „Igaz, hogy Hitler követett el hibákat, ám a nyugati és a keleti irányba történt terjeszkedését annak köszönhette, hogy előbb kiépítette országa erős infrastruktúráját.” A tiltakozás és a fölháborodás nem is maradt el: előbb a parlamenti ellenzék, majd a nagyvilág megmondó emberei követelték ’Ábd el-Fattáh esz-Sziszi elnöktől ’Áli ’Ábd el-’Ál házelnök menesztését, amire azonban egyelőre nem került sor.

’Áli ’Ábd el’Ál visszautasította az őt ért bírálatokat, mondván, hogy szavait a politikai ellenfelei kiforgatták. „Nem az emberiség ellen bűnöket elkövető Hitlert dicsértem, hanem csupán azt kívántam mondani, hogy Németország az ő korában olyan erős infrastruktúrát épített ki, amely a mai Németország alapjául szolgál”, jelentette ki az egyiptomi házelnök.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából