Ugrás a cikkhez
Reklám

Dróntámadás érte szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat egyik olajterminálját a királyság keleti részén, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.

Az olajfeldolgozóban robbanások történtek, és két helyen is hatalmas tűz keletkezett, de emberéletben esett kárról egyelőre nem érkezett jelentés. A támadás a Huraisz olajmező Bukjak helységben lévő, Abkaik nevű feldolgozóüzemét érte a rijádi belügyminisztérium közlése szerint, amelyet az SPA állami hírügynökség idézett. Az Aramco saját leírása szerint a Rijádtól 330 kilométerrel északkeletre található Abkaik "a világ legnagyobb nyersolaj-feldolgozó üzeme". Becslések szerint naponta akár hétmillió hordó olajat is fel tud dolgozni - írta az AP hírügynökség.

Az internetre felkerültek videofelvételek a tüzekről és a füstről, s a felvételeken fegyverropogás is hallatszik. Újságírók nem tudtak közel menni a létesítményhez, hogy képet kapjanak a kárról, mert a szaúdi biztonsági erők nem engedték nekik. A tüzeket nem sokkal később megfékezték - közölte egy szaúdi tisztségviselő a dpa hírügynökség szerint.

A szaúdi állami tévé közölte, hogy a támadás ellenére "az ország olajexportja folyamatos". Az AP megjegyezte, hogy noha a hétvége miatt zárva vannak a tőzsdék, a Brent típusú nyersolaj ára nem változott, valamivel 60 dollár fölött van hordónként.

Az Aramco nem válaszolt a szombati támadással kapcsolatban az AP érdeklődésére. A feldolgozóüzemet már korábban is támadták lázadók, nemcsak a jemeni síita húszik, hanem a szunnita al-Kaida terrorhálózat is megpróbált csapást mérni rá 2006-ban, de nem sikerült.

Az AFP hírügynökség szerint öt hónapon belül már harmadszor érte támadás az Aramco valamelyik létesítményét. Az állami vállalat éppen most készül bevezetni részvényeit a tőzsdére.

A húszik katonai szóvivője szombaton délelőtt közölte a lázadók tévéjében, hogy embereik támadták meg 10 drónnal a szaúdi olajterminált. "Jogos reakció" volt ez arra, hogy Szaúd-Arábia egy arab katonai koalíció élén hadjáratot folytat ellenük Jemenben - jelentette ki.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

Több mint a felével csökkent átmenetileg a szaúdi napi olajkitermelés azután, hogy a jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen – ismerte el vasárnapra virradóra rijádi kormány és az Aramco szaúdi olajvállalat.

Közlésük szerint a dróntámadások okozta robbanások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi olajkitermelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. A veszteségek egy részét az olajtartalékot tartalmazó tározókból fogják pótolni.

Az illetékes amerikai hatóságok adatai szerint Szaúd-Arábia naponta átlagosan 10 millió hordó olajat termel, az augusztusi átlag pedig 9,85 millió volt.

A rijádi kormány szerint a támadás következtében jelentősen csökkent az olajkitermeléskor keletkező kísérő gáz mennyisége is.

A jemeni húszi lázadók elismerték, hogy szombat hajnalban tíz drónnal intéztek támadásokat két szaúdi olajterminál ellen. Egyik szóvivőjük közölte, hogy ez jogos válasz volt arra, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció beavatkozott a jemeni polgárháborúba a kormány oldalán. A húszik által működtetett tévének nyilatkozva fogadkozott, hogy a következő akciók kiterjedtebbek és fájdalmasabbak lesznek a szaúdi rezsimnek.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban. Az üzemekben robbanások történtek és tűz ütött ki. A tüzeket rövid időn belül eloltották, senkinek sem esett baja.

A támadások után Donald Trump amerikai elnök felhívta telefonon Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst, és biztosítsa arról, az Egyesült Államok kész együttműködni a királyság biztonságának és stabilitásának megőrzésében. Jóllehet a húszik elismerték, hogy ők hajtották végre a támadásokat, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az őket támogató Iránt tette felelőssé értük, és azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett a támadás.

Az amerikai kormány közölte, hogy szükség eseték kész hozzányúlni a stratégiai olajtartalékaihoz, hogy stabilizálja a támadások miatt megingott olajpiacot.

Frissítés: Az Egyesült Államok kész megnyitni stratégiai olajtartalékait

Az Egyesült Államok szükség esetén kész megnyitni stratégiai olajtartalékait a piac megnyugtatása céljából a szaúdi Aramco olajcég létesítményei ellen szombaton végrehajtott dróntámadások után – jelentette be az amerikai energiaügyi minisztérium egyik illetékese.

Az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka 645 millió hordó. Elemzők szerint annak a jelzése, hogy Washington hajlandó lenne tartaléka egy részét piacra dobni, visszafoghatja a várhatóan emelkedő olajárat a piacok hétfői nyitásakor.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 23 cent (0,38 százalék) csökkenéssel, 60,15 dolláron zárt.

A Saudi Armaco olajlétesítményei elleni támadások miatt a cég olajtermelése mintegy a felével, napi 5,7 millió hordóval csökkent. Augusztusban napi átlagban a szaúdi olajtermelés 9,78 millió hordó volt.

A szaúdi olajlétesítmények elleni támadás miatt kieső mennyiséget az olajvállalat tározóiban tartalékolt mennyiségből fedezik. Vasárnap a szaúdi állami televízió azt közölte, hogy nincs fennakadás az olajexportban.

Szaúdi bejelentés szerint a támadások miatt a cseppfolyósított földgáz (LNG) előállítására használt napi mintegy 2 milliárd köbláb (35,3 köbláb=1 köbméter) földgáz termelése is kiesett.
Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió értesülése szerint hetekre lesz szükség a támadások miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállítására.

A szaúdi tőzsde irányadó mutatója, a Tadawul mintegy 3 százalékos mínuszban indította a vasárnapi kereskedést, de röviddel zárás előtt már csak 1 százalékos gyengülést jelzett.

Az Egyesült Államok szerint Irán áll a szaúdi olajlétesítmények elleni szombati támadások miatt, Teherán ezt cáfolja.

(MTI)

Korábban írtuk: Lángba borult a világ legnagyobb olajcégének két létesítménye Szaúd-Arábiában egy dróntámadás után – közölte a szaúdi belügyi tárca.

A lángokat a Saudi Aramco buqyaqi és a khuraisi olajfeldolgozóinál már eloltották – írta a The Guardian. Sérültekről nem érkeztek információk, és eddig még senki nem vállalt felelősséget a támadásért.

Korábban jemeni húszi síita lázadók hajtottak végre dróntámadásokat az ország repülőterei ellen.

A buquagi a világ legnagyobb olajfeldolgozója napi hétmillió hordó kapacitással. A feldolgozott nyersanyagot a világpiacra innen szállítják a Perzsa-öböl és a Vörös-tenger irányába.

(Híradó)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából