Ugrás a cikkhez
Reklám

Rövid időn belül két fontos döntés is született az amerikai gyógyszeripar opioidválság kialakulásában játszott szerepét illetően.

Kedden az oklahomai állami bíróság 572 millió dollárra bírságolta fogyasztói félrevezetéséért a Johnson & Johnson gyógyszergyártó céget, amiért áltudományon alapuló dezinformációs kampánnyal járult hozzá az oklahomai opioidválság kialakulásához. Szerdán pedig a zsidó Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma – a legismertebb magas hatóanyagtartalmú fájdalomcsillapító, az Oxycontin gyártója – jelentette be, hogy 10-12 milliárd dollárt szánna arra, hogy peren kívüli megegyezés keretében kártérítse azokat a családokat, akik pert indítottak a cég ellen.

Az Egyesült Államokban csak Oklahoma államban több mint hatezren haltak meg opioidtúladagolás következében 2000 óta. Oklahoma azért perelte be a Johnson & Johnsont, mert állításuk szerint a cég éveken át folytatott olyan reklámkampányt, amiben tudatosan elhallgatták az általuk gyártott fájdalomcsillapító egészségügyi kockázatait, egész konkrétan azt, hogy a gyógyszer függőséget okoz.




„A Johnson & Johnsonnak végre felelősséget kell vállalnia azoknak a haláleseteknek és függőségeknek az ezreiért, amiket okozott. Nincs kétségem afelől, hogy az ilyen cégeknek a vezetése tisztában volt azzal, hogy mi történik, egyszerűen csak nem voltak képesek nemet mondani a pénzre, és ebben rejlik a felelősségük” – mondta Mike Hunter állami főügyész. Az ítélet kihirdetését követően a cég részvényeinek árfolyama kilőtt, amit a BBC-nek nyilatkozó iparági szakértő szerint az magyaráz, hogy a piacon 1,5-2 milliárdos bírságra számítottak, aminél végül jóval kisebbet osztott ki a bíróság.

Oklahoma volt az első állam, ahol az opioidkrízis ügyében indult per lezárult. A cég tagadta a felelősségét, és jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen. Az oklahomai bíróság a Purdue Pharmával és az izraeli Tevával peren kívül megegyezett, 270 és 85 millió dollár kártérítést kell fizetnie a cégeknek.

Az Egyesült Államok több más államában károsultak ezrei perelték be ezeket a cégeket, tehát itt még nem ért véget ez a történet. Az amerikai hivatalos statisztikák szerint 1999 és 2017 között csaknem 400 ezren haltak meg az USA-ban opioidtúladagolásban.

Egyébként azért is érdekes, hogy a Johnson & Johnson kitart ártatlansága mellett, mert a Purdue Pharma most lényegében elismerte a felelősségét, amikor felvázolta azt a tervet, aminek keretében megoldaná, hogy ne kelljen a munkatársainak még évekig bíróságra járniuk abban a több mint 2000 ügyben, amiben beperelték a céget.

A New York Times cikke szerint a Sackler család megválna a Purdue Pharmától, amely közben közhasznú alapítvánnyá alakulna át, ami lehetővé tenné, hogy a gyógyszereladásaiból származó profit a felperesekhez, tehát államokhoz és önkormányzatokhoz kerüljön. Emellett ingyen adnák a leszokást segítő gyógyszereket 7-8 milliárd dollár értékben. Saját pénzükből fizetnének még 3 milliárd dollárt, és ehhez jöhet még hozzá nagyjából 1,5 milliárd egy másik cégük, a Mundipharma eladásából. Így jönne ki a 10-12 milliárd dollár. (A család még így is dollármilliárdos maradna a Bloomberg számításai szerint.)

Ennek a tervnek a megvalósulása még egyáltalán nem biztos. Jelenleg tíz amerikai állam vesz részt az erről szóló tárgyalásokban, de kérdéses, hogy a feltételeket elfogadja-e az a 38 állam, amely szintén perben áll a céggel. Ráadásul van még 34 ezer város és megye, amely szintén perelheti a céget, és nekik is el kéne állniuk ettől ahhoz, hogy létrejöjjön a megegyezés.

(G7 nyomán)

Kapcsolódó:

- Függőség és haszon: a zsidó kapzsiság esettanulmánya

- A Teva több milliárd dollárral rövidítette meg a gyógyszervásárlókat Amerikában

- Nem volt képes újabb saját készítményt kifejleszteni, ezért elveszítheti bevételeinek jelentős részét az izraeli Teva





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából