Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Amerikai Egyesült Államok több mint negyven tagállama (összesen ötven van) tegnap följelentést tett tizenkét cég áruforgalmi és értékesítési igazgatója ellen árdrágítás bűncselekményének elkövetése miatt. A legsúlyosabb bűncselekmény elkövetésével az izraeli Teva Gyógyszergyártó Vállalatot vádolják. A följelentés szerint a Teva irreálisan fölemelte a gyógyszerek árát, illetve más generikus gyógyszereket gyártó vállalatokkal összejátszva sorozatos segítséget nyújtott Amerikában az áremelésekhez. A csalással elkövetett áremelésekkel több milliárd dollárt húztak ki az amerikaiak zsebéből – írja az izraeli Má’áriv című újság.




Az USA több mint negyven tagállama tegnap följelentést tett a csalással árdrágító gyógyszergyártó vállalatok ellen, élükön az izraeli Teva nevű céggel. „Megdönthetetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy a Teva gyógyszeripari vállalat több milliárd dollárt csalt ki az amerikai néptől. Mindnyájan csodálkoztunk azon, hogy miért ilyen drágák a gyógyszerek, főleg a receptre fölírtak. Most már tudjuk az okát, hogy miért”, nyilatkozta a sajtónak William Tong, Connecticut Állam kormányának főállamügyésze (akire ezért a megjegyzéséért könnyen rásüthetik az antiszemitizmus billogát – J. K.)

A gyógyszeripari vállalatok elleni följelentést ötéves nyomozás és megfigyelés után tették meg Connecticut Állam szövetségi bíróságán. A kereset szerint a gyógyszeripari vállalatok több mint száz, különböző gyógyszer árát mesterségesen felverték. Az államok által benyújtott feljelentésben az is olvasható: a gyógyszeripari vállalatok összejátszottak egymással az „árkiigazítás” terén, s az alacsonyabb árakkal való versengés helyett fölosztották egymás között a gyógyszerpiacot.




A följelentésben a konspiráció legfőbb gyanúsítottja a Teva izraeli vállalat, amely leginkább felelős az áremelkedésekért. A feljelentés szerint a Teva 2013 és 2015 között 19 hónap folyamán jelentős mértékben fölemelte 112 különféle generikus gyógyszer árát, s 86 gyógyszer esetében pedig összejátszott a látszólag rivális vállatokkal az áremelés érdekében. A feljelentés szerint egyes gyógyszerek árát több mint 1000 százalékkal (sic!) is megemelték.

„A vezető igazgatók és könyvelők által a Teva több mint tizenkét gyógyszergyártó vállalattal játszott össze a széleskörű áremelések sorozatában, s mindegyik tudatosan és önként cselekedett”, áll a följelentésben. A följelentő államok kártérítést és az elkövető vállalatok bűnügyi felelősségre vonását kérik.

El-Kudszi – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából