Ugrás a cikkhez
Reklám

Kritikus, robbanásközeli a helyzet a spanyol civil mentőhajó, az Open Arms fedélzetén, amely az olaszországi Lampedusa partjainál vesztegel – figyelmeztetett szombaton a hajó érzelmekkel és migránséletekkel játszó kapitánya.

„Ez a bomba minden másodperccel közelebb kerül a robbanáshoz. Vagy valaki most átvágja a vörös vezetéket, és hatástalanítja, vagy az Open Arms fel fog robbanni” – húza alá Marc Reig.

A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón (a "humanista migránsmentők" persze nem adják át őket a líbiai parti őrségnek, pedig ha nem a politikai nyomásgyakorlásra használnák a rakományukat, akkor sokkal kevesebben halnának meg - a szerk.), de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Az RTVE spanyol tévécsatorna riportjában kimerült és dühös embereket mutatott be, akik nem értik, hogy miért nem léphetnek ki a hajóból a látótávolságban lévő Lampedusa szigetére (mi azt nem értjük, hogy miért csak Európában hajlandók partra szállni... - a szerk.). A riport szerint az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, és nagyon idegesek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter szombat délután Giuseppe Conte kormányfőnek küldött és nyilvánosságra hozott levelében azt írta: „akarata ellenére”, de a miniszterelnök kérésére engedélyt ad arra, hogy a 18 évesnél fiatalabbak elhagyhassák az Open Armsot, és partra szállhassanak Olaszországban. Az olasz hatóságok tájékoztatása szerint a fedélzeten lévő 134 emberből mintegy harminc fiatalkorú (vagy azt hazudja magáról, lásd kapcsolódó anyagainkat - a szerk.).

Matteo Salvini előzőleg a Twitteren azt írta, hogy a hajó az eltelt 16 nap alatt nyugodtan elérhette volna Spanyolországot. Hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország is vállalta, hogy befogadják a hajón lévőket, akik egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban.

Szicíliától délre egy másik hajó, az Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

Vasárnapi frissítések: Csak úgy találtak 57 "menekültet" egy másik hajón

Az olasz parti őrség 57 "menekültre" bukkant Lampedusa közelében egy hajón szombat este, az embereket a hatóságok a szigetre szállították egy befogadóközpontba.

Az ANSA olasz hírügynökség vasárnapi jelentése szerint valószínűleg tunéziai származású bevándorlókról van szó.

A hajót a parti őrség a Lampedusa melletti lakatlan Lampione-sziget közelében fedezte fel. A fedélzeten tartózkodókat - köztük egy várandós nőt és egy idegileg összeomlott fiút - Lampedusára szállították.

Továbbra is Lampedusa közelében vesztegel az Open Arms nevű "spanyol" "civil" mentőhajó, amelynek fedélzetéről szombat este 27 kísérő nélküli (állítólagos) kiskorú partra szállását engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A mentőhajón még összesen 107 betolakodó maradt, akik több mint két hete várják "sorsuk rendeződését".

Az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren - de valahogy mégis mindig kipakolhatják súlyos terhüket az embercsempész hajók. Az Open Arms fedélzetén tartózkodók befogadására korábban hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország vállalkozott, de a négerek - egyelőre - nem szállhatnak partra Olaszországban.

2. frissítés: A spanyol partoknál teheti ki terhét az embercsempészhajó

A spanyol kormány engedélyt ad az Open Arms nevű "spanyol" "civil" hajónak, hogy kikössön a partjainál.

Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel az embercsempészbanda hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren.

A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó "vészhelyzettel" magyarázza a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt.

Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Szombaton az Open Arms kapitánya arról beszélt, hogy kritikus, "robbanásközeli" a helyzet a zsúfolt mentőhajón.

Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia - ajánlotta fel a napokban részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők "elosztásában". A spanyol kormány közlése szerint a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban.

(MTI nyomán)

Reméljük, nem merik megkérdőjelezni a fiatalok igazmondását holmi vizsgálatokkal:

- Hamis identitással él Merkelisztánban egy (?) Bundesliga-focista

- Fiatalnak hazudják magukat és máris enyhe büntetést kapnak az egzotikumra vágyó német lányokat gyilkoló afgánok

- Néhány rasszista szerint ez az etióp futólány nem is 16 éves

- Hihetetlen, de 33 éves a német lányt meggyalázó és meggyilkoló afgán menekültfiú

- Batikbanyák: amikor a rusnya svéd bürokrata némberek egzotikus numerájáért tönkreteszik Svédországot

- A svédeknél bizonyítást nyert, amit évek óta mondunk: a "kiskorú" sáskák elsöprő többsége már rég elmúlt 18 éves

- Szinte hihetetlen, de nem fiatalkorú a Norvégiában őrizetbe vett 73 afgán - pedig azt mondták

- 12 éves fiút erőszakolt meg két ártatlan menekült Svédországban - 15-nek hazudták magukat, egyikük 45 éves is lehet

- Nem 15 éves a gondozóját Svédországban megölő nigger - korukról is hazudnak a betolakodók

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából