Ugrás a cikkhez
Reklám

Az osztrák kormány győzelmével ért véget a hatóságok és a Hitler ausztriai szülőházát birtokló család közötti jogi vita. Ez pedig azt jelenti, hogy a Braunau am Innben lévő házat úgy átalakítják, hogy arra rá sem lehet majd ismerni. A cél, hogy az épület ne legyen a "neonácik zarándokhelye".



Ettől a látványtól rettegnek a hazaárulók

A jogi csata két évig tartott, s most a bécsi legfelső bíróság a kormánynak adott igazat: tisztességesnek ítélte azt az összeget, amit az épületet kisajátító hatóságok ajánlottak fel a tulajdonosnak.

Hitler 1889-ben született az osztrák–német határ közelében lévő Braunau am Innben lévő ház egyik bérelt szobájában. A hatalomátvétel után pártja megvásárolta az épületet, s egyfajta kultikus emlékhelyet csinált belőle. A második világháború után a ház visszakerült az eredeti tulajdonos kezébe, s a helyiségekben könyvtár, iskola, illetve fogyatékosokat segítő központ működött.



Az eredeti díszítőelemekkel sokkal jobb volt

Amikor a bécsi kormány úgy döntött 2016-ban, hogy kisajátítja az éppen üresen álló házat, 810 ezer eurót – mai árfolyamon 910 ezer eurót – ajánlott fel a tulajdonosnak, Geraldine Pommernek. Azonban később egy bíróság további összegeket – összesen több mint egymillió eurót – ítélt meg Pommernek, különféle kártérítések formájában. A legfelső bíróság most ezeket az összegeket minősítette jogtalannak jogerős döntéssel.

A DW német hírportál szerint az épületet lebontják, vagy teljes mértékben átalakítják. Hamarosan ki is írják a tervpályázatot, s Wolfgang Peschorn belügyminiszter elmondta, Bécs megakadályozza, hogy "bármiféle nemzetiszocialista tevékenység folyjon a környéken".

(hvg nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából