Ugrás a cikkhez
Reklám

Három fehér "fajgyűlölőt" ítéltek börtönbüntetésre a virginiai Charlottesville városában 2017-ben kitört véres zavargásokban játszott szerepükért.

A még pénteken kimondott ítélet egy 2016-ban alapított, de azóta már felszámolt dél-kaliforniai fehér "fajgyűlölő szervezet", a Rise Above Movement tagjaira vonatkozik.

A szervezet alapítóját, Benjamin Daleyt 37 hónapi, Thomas Gillent 33 hónapi, Michael Miselist pedig 27 hónapi börtönbüntetésre ítélték. A negyedik vádlott, Cole White ítéletét később hozzák meg. Mindannyian beismerték a bűnösségüket.

"Gyűlöletkeltő ideológiájukból fakadóan a vádlottak ösztökélték az erőszakot és maguk is erőszakos cselekményeket követtek el Charlottesville-ben és hasonlóképen cselekedtek más, feltételezhetően ilyen célú nagygyűléseken Kaliforniában is" – fogalmazott közleményében Thomas Cullen virginiai ügyész.

Leszögezte egyben, hogy a vádlottakat nem békés tüntetés vagy az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló kiegészítésében meghatározott jogszerű önkifejezés vezérelte, hanem az, hogy utcai csatákat provokálhassanak az általuk ellenségnek tartottak ellen.

A virginiai bíróság dokumentumaiból kiderült: a "fajgyűlölő" szervezet tagjai rendszeresen szerveztek közparkokban bokszedzéseket, és gyakoroltak utcai harci módszereket. 2017 márciusában a dél-kaliforniai Huntington Beachen, egy hónappal később pedig Berkeleyben támadtak meg békés demonstrálókat. 2017 augusztusában kifejezetten azért utaztak Charlottesville-be egy békés megmozdulásnak szánt rendezvényre, hogy provokálják a megjelenteket.

A charlottesville-i tüntetést republikánusok egy csoportja szervezte azért, hogy a városvezetés ne szállíttassa el a polgárháború (1861-1865) déli csapatait – az úgynevezett konföderációs erőket – vezető tábornok, Robert Lee lovas szobrát az egyik közparkból. A "fajgyűlölők által kirobbantott" véres összecsapásoknak egy halálos áldozata és több sebesültje volt.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából