Ugrás a cikkhez
Reklám

Már eldöntött kérdés, hogy Törökország Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol Oroszországtól – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, azt is jelezve, hogy Ankara és Moszkva a jövőben közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket.

A török államfő leszögezte: az Sz-400-as megvásárlása immár “lezárt ügy”. Ezzel lényegében megerősítette már korábban is bejelentett szándékát, miszerint „nem lenne etikus”, sőt, kifejezetten erkölcstelenség volna, ha Ankara kihátrálna az üzletből.



Fotó: Getty Images
Washington már korábban figyelmeztette Ankarát, hogy az orosz légvédelmi rendszer nem integrálható a NATO hálózatába, és a beszerzés veszélybe sodorhatja azt a 3,5 milliárd dolláros üzletet, amelynek keretében Ankara amerikai Patriot légtérvédelmi rendszert vásárolna.

Az Egyesült Államok azt is felvetette, hogy ha Törökország Sz-400-as rendszert vesz, akkor Washington felülvizsgálja a török részvételt az F-35-ös harci gépek programjában.

Erdogan ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy országa továbbra is kész e harci gépek megvételére.

„Előbb vagy utóbb megkapjuk az F-35-ösöket – tette hozzá.

A török elnök azt is jelezte, hogy Moszkva és Törökország közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket. Ezzel kapcsolatban a TASZSZ hírügynökség idézte Szergej Csemezovot, a Rosztyeh orosz állami cég vezetőjét, aki május elején azt mondta: „Mi csak üdvözölhetjük Törökországnak azt a szándékát, hogy partner legyen az Sz-500-as projektben.”

(MTI)

Korábban írtuk: Erdogannak választania kell: vagy az orosz Sz-400-as, vagy az amerikai F-35-ösök





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából