Ugrás a cikkhez
Reklám

Tel-Avivban szombaton lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntője, ami nem tetszik az Izrael politikai életét döntően befolyásoló vallásos pártoknak, Binjámin Netanjáhu Likud pártjának várható kormánykoalíciós partnereinek. Az egyik ortodox zsidó vallásos párt, a Tóra Zsidósága már május elején megszakította a koalíciós egyeztetéseket a Likuddal, mert az nem volt hajlandó lemondani, illetve más napra áttenni a dalfesztivál szombati döntőjét – írja a Má’áriv című izraeli lap.



Jáákov Litzmann és Binjámin Netanjáhu (fotó: Alex Kolomoisky)

„Az izraeli kormány nem érdekelt a szombat szentségének megszegésében, s ezen kívül a fesztivál résztvevőinek nagy többsége nem is zsidó”, magyarázkodik Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a Tóra Zsidósága Párt két vezető politikusának, Já’ákov Litzmannak és Mose Gáfninak tegnap írt levelében. Bibi gondban van, mert az ortodox zsidó vallásos pártok az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének szombati napon történő lebonyolítása miatt beígérték neki, hogy ilyen körülmények között nem hajlandók kormánykoalícióra lépni a legutóbbi parlamenti választást kicsivel ugyan, de mégis megnyerő Likuddal. A vallásosok gondja az, hogy fesztivál idején a zsidó előadók és az eseményt lebonyolító rendezők, a közvetítéseket biztosítók, s egyéb munkálatokat végző zsidó személyek tevékenységükkel megszegik a szombatot.

Egyébként a Tóra Zsidósága nevű vallásos párt még május elején megszakította a koalíciós tárgyalásokat a Likuddal, miután Bibiék nem voltak hajlandók lemondani vagy más napra áttenni a Tel-Avivban szombaton rendezendő dalfesztivál döntőjét. A Likud és személyesen Bibi azzal védekezett, hogy a fesztivált döntője már évtizedek óta mindig szombati napon van, s ezen még Izrael mindenható kormánya sem képes változtatni. Bibi a ma elküldött levelében az is megígérte a két vallásos politikusnak, hogy Izrael kormánya tiszteletben tartja a szombatot mint nemzeti pihenőnapot, s a jövőben is betartja a status quo egyezményben lefektetett alapelveket.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére az ortodoxok tiltakozása ellenére is sor kerül szombaton, de addig is élvezzük a tavalyi győztes, az izraeli Netá’ Bárzilájnak a tel-avivi tengerparton játékokból összerakott szobrát! Mert a győztes dal címe Toy, azaz Játék.



Fotó: Omer Packer

Tegnap este volt a dalfesztivál első elődöntője Tel-Avivban, s a házigazdák esztétikai és művészi szempontból már most igazi látványossággal szolgáltak: a világ ezúttal nem csak a tel-avivi tengerparton játékszerekből kirakott szobrát, hanem élőben, a színpadon is megcsodálhatta a dalfesztivál rendkívül vonzó és bájos tavalyi győztesét, az izraeli Netá’ Bárzilájt.



Fotó: AP

De föllépett egy korábbi izraeli győztes énekes, a magát nővé operáltató Dáná International is.



Fotó: AFP

H. J. – Kuruc.info

Frissítés: tovább bűzölög a kloákacsatorna Tel-Avivban

A Tel-Avivban, az úgynevezett Eurovíziós faluban ma délután öt órától Európai Uniós Ünnepek címmel folytatódik a dalfesztiválnak nevezett, deviáns emberek életformáját népszerűsíteni kívánó mutatványsorozat - írja szinte diadalittasan az izraeli Jediot Áháronot című izraeli újság.



Conchita - Tel-Avivban is ünneplik (fotó: EPA)

A primitív szubkultúrára vágyók a helyszínen és a nagyvilág tévéképernyői előtt ma gyönyörködhetnek a színre lépő franciaországi Bilal Hassani és partnere Madame Monsieur című, máris örökzöld dalában. De elbűvöli a világ legnagyobb héber városát a magyarországi libsi propagátorok által is igen kedvelt ausztriai Conchita Wurst is.



Bilal Hassani (jobbról) és partnere: Madame Monsieur (fotó: AP)

Tel-Avivban a tegnapi mutatványon melegen üdvözölte egymást Netá' Bárziláj, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi és a húsz évvel korábbi szintén izraeli győztese, Dáná International.



Izrael két büszkesége: Dáná International és Netá Bárziláj (fotó: Instagram)

H. - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából