Ugrás a cikkhez
Reklám

Elutasította Angela Merkel németországi kancellár a magyar kormányfőnek arra tett javaslatát, hogy az Európai Néppárt (EPP) legyen nyitott, és működjön együtt a Liga olasz kormánypárt által kovácsolt új jobboldali szövetséggel.

A nigeri látogatáson tartózkodó kancellár kifejtette: teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével, aki szerint a néppárt semmiféle módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után. Angela Merkel egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve.Orbán látszólag kosarat kapott Merkeltől

Orbán Vikor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Matteo Salvinivel, a Liga elnökével. Orbán hangsúlyozta, hogy meghatározó tényező, ki az, aki a bevándorlást támogatja, és ki az, aki ellenzi.

Közölte: az EPP-től balra eső pártok a bevándorlás mellett vannak, az attól jobbra lévő pártok pedig – köztük a Salvini által alapított Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) – ellenzik azt.

A magyar miniszterelnök szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal – például a Ligával –, mert szerinte Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.A magyarországi miniszterelnök szerint a Fidesz helye az EPP-ben van (lásd bővebben a kapcsolódók között)

Elutasította Orbán Viktor felvetését a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki Angela Merkelt váltotta a pártelnöki tisztségben. A politikus német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy „ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára”.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: a spanyolországi parlamenti választások eredménye is mutatja, hogy a közeledés a jobboldali populistákhoz „teljes tévút”.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Salvini már a szájhős Orbánnal "építi az új Európát" Magyarországon

Kapcsolódó:

- "Sztop fasizm!" - Így hiúsítja meg az ellenállás Salvini budapesti látogatását

- Végül Le Pen, Kaczynski és Orbán is távol maradt Salvini "holokauszttagadó" EP-kampánynyitó rendezvényétől

- Kövér Rómában: nem lépnek be Salviniék szövetségébe - nekik a bevándorláspárti, sorosista Néppárt kell

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából