Ugrás a cikkhez
Reklám

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egy új feltételhez kötötte az amerikai kivonulást Szíriából: vasárnap Jeruzsálemben kijelentette, Törökországnak garanciát kell adnia, hogy megvédi az Egyesült Államok kurd szövetségeseit.

Donald Trump elnök még decemberben közölte, hogy ki akarja vonni az amerikai katonákat Szíriából, méghozzá szoros határidőn belül. A váratlan döntés szinte sokkolta az Egyesült Államok szövetségeseit és az amerikai katonai és biztonságpolitikai szakembereket. A lépésre reagálva lemondott James Mattis védelmi miniszter.

Trump január 2-án módosította bejelentését, arról beszélt a sajtó előtt, hogy „nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák kivonására”, előbb le kell győzni az IÁ (Iszlám Állam terrorszervezet) maradványait. Ebben a harcban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia az Egyesült Államok fő szövetségese.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: a kivonulást Északkelet-Szíriából ahhoz kötik, hogy az Iszlám Állam vereséget szenvedjen, és hogy Törökország vállaljon kötelezettséget az Egyesült Államok kurd szövetségeseinek a biztonságáért. Megerősítette, hogy a kivonulásra nem szabtak határidőt, de nem is akarnak hosszú ideig Szíriában maradni.

„Törökországnak egyeztetnie kell szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal. Az a minimum, hogy ne sodorja veszélybe a katonáinkat, de az (amerikai) elnöknek azt az elvárását is figyelembe kell vennie, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a szíriai ellenzéki erők, amelyek az oldalunkon harcoltak” – fogalmazott Bolton.

Szíriában mintegy kétezer amerikai katona van bevetésen.

A török álláspont szerint ők is jól felszabadítják a kurdokat

Irracionális John Boltonnak, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának az az állítása, mely szerint Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba – közölte vasárnapi írásos nyilatkozatában Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő.

Kalin írásában leszögezte: a kurdokra nézve tiszteletlenség azt állítani, hogy a szíriai kurdokat az YPG képviseli, amelyet Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tart. A török elnöki szóvivő rámutatott: Törökországnak éppen az az egyik célja Szíriában, hogy felszabadítsa a kurdokat az YPG elnyomása alól.

Törökország a szíriaiak bárminemű vallási vagy etnikai megkülönböztetése nélkül eltökélten folytatja erőfeszítéseit a politikai megoldási folyamat megvalósulása érdekében – hangsúlyozta Kalin.

A török álláspont ellenére az YPG volt az utóbbi években az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni küzdelemben, amely során kiképezte és nagy mennyiségben harcászati eszközökkel látta el a kurd milíciát.

A tervezett szíriai csapatkivonással kapcsolatban már csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is azt nyilatkozta a NewsMax amerikai hírportálnak, hogy Washington küldetésének továbbra is része annak biztosítása, hogy a törökök nem mészárolják le a kurdokat.

Hami Aksoy török külügyi szóvivő pénteki közleményében leszögezte: Ankara elfogadhatatlannak tartja Pompeo szavait Törökország és a szíriai kurdok viszonyát illetően. Aksoy Kalinhoz hasonlóan fogalmazva arra figyelmeztette Pompeót, hogy aggasztó információhiány jele, ha az YPG-vel azonosítja a szíriai kurdokat. A török külügyi szóvivő egyúttal emlékeztetett: Törökország több százezer olyan szíriai kurdot lát vendégül, aki az YPG miatt menekült el és nem tud hazatérni.

A kurd milícia túlnyomórészt az Eufrátesz folyótól keletre fekvő területet tartja ellenőrzése alatt, amelynek északkeleti részében főként kurdok élnek.

Törökország régóta neheztel Washingtonra az YPG támogatása miatt, mert úgy véli, hogy a szíriai kurd milícia térnyerése felerősítheti a törökországi kurd kisebbség függetlenedései törekvéseit. Az YPG ugyanakkor jelenleg attól tart, hogy az Egyesült Államok kivonulásával Törökország nagyobb szerepvállalásra próbál majd törekedni a térségben.

Bolton Jeruzsálemből hétfőn Ankarába utazik tovább, ahol kedden a szíriai amerikai csapatkivonás koordinációjáról egyeztet a török illetékesekkel. A törökországi megbeszéléseken részt vesz James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök is.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Újabb "apró" változás Trump szíriai kivonulásában: nincs menetrend, nincs határidő, és nem is sietnek

- A Szíria elleni karácsonyi légitámadás eltérő értelmezése

- Szíria szuverenitásának tiszteletéről beszélt Moszkvában a közben Manbidzs felé nyomuló Törökország külügyminisztere

- Amerikai kivonulás Szíriából: a zsidók teljes kiakadása világosan mutatja, kinek volt érdeke ez a háború (is)

- Putyin és Aszad pezsgőt bonthat: kitakarodnak az amerikaiak Szíriábó





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából