Ugrás a cikkhez
Reklám

A Der Spiegel azt állítja, hogy Claas Relotius újságíró az olvasóitól adományokat gyűjtött az egyik, részben fikción alapuló riportjához. Hogy a pénz hova lett, azt egyelőre senki sem tudja.

Dagad a Der Spiegelnek dolgozó újságíró, a Claas Relotius körüli botrány. A héten a német hírmagazin hozta nyilvánosságra, hogy az egyébként többszörösen díjnyertes Relotius szisztematikusan hamisította meg a cikkeit, most pedig szintén a Der Spiegel közölte, hogy az újságíró valószínűleg sikkasztott is. Ez utóbbira a lap figyelmét az olvasók hívták fel, akik azt állítják, hogy a 33 éves újságíró a privát e-mail címéről kért adományokat az olvasóitól, hogy Törökországba menekült szíriai árvákat támogathasson - írja a BBC.



A CNN annyira zabálta a cikkeit, hogy 2014-ben díjazta is (fotó: Gert Krautbauer/EPA-EFE/Rex)
A férfi a saját bankszámlaszámát adta meg az adományok begyűjtésére, és a Der Spiegel egyelőre nem tudja, hogy Relotius pontosan mennyi pénzt könyörgött ki az olvasóktól, és, hogy valójában a kért támogatásokat mire fordította.

Az viszont tény, hogy az anyagi hozzájárulást egy olyan riport kapcsán gyűjtötte, amely részben biztosan hamis, fiktív információkon alapult. Az újságíró egy az utcán élő szíriai testvérpárról írt, akik Törökországban árván maradtak. A riport erejéig a Claas Relotiushoz csatlakozó török fotós azt állítja, hogy a cikkben a fiú gyerek kivételével a szereplők kitalált karakterek, a fotós szerint még a testvérpár lány tagja sem létezik.

A Der Spiegel be fogja perelni a sikkasztás gyanúja miatt az újságírót.

Valami nagyon nem stimmelhetett a Merkel királynős migránsmeséket átengedő minőségellenőrzésen

Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a 33 éves, többszörösen díjnyertes újságírója, Claas Relotius szisztematikusan meghamisította cikkeit: személyeket, idézeteket és eseményeket talált ki vagy egy adott cikk létező főszereplőinek életútját változtatta meg írásaiban.

Claas Relotius 2011 óta mintegy 60 cikket írt a Der Spiegelnek, ezek közül szerinte 14 tartalmaz valótlanságokat. A német hírmagazin bejelentette az ügy átfogó kivizsgálását, hogy fény derüljön a hírhamisítás teljes mértékére. Claas Relotius a cikkeiben rendszerint különleges emberekről írt, akiknek történetei társadalmi és politikai problémákat is megvilágítottak. A Der Spiegel szerint több díjnyertes írásai közül több is hamis.

A ballib - és ezért más esetekben mindig igazmondó - hírmagazin a történést mélypontnak nevezte 70 éves történetében. A hírhamísítást Claas Relotius egy kollégája fedezte fel, akivel együtt folytattak kutatómunkát egy cikkhez és tisztázatlan ellentmondásokra bukkant együttműködésük során. A Der Spiegel bejelentette: felülvizsgálja eddigi minőségellenőrző és kontrollmechanizmusait, mivel az eddigi rendszer hiányosnak bizonyult. Talán túlságosan szerették volna elhinni például a migránsos álhumanista melodrámákat...

(HVG nyomán)

Korábban írtuk: Merkel királynőről álmodó szír gyerekekről cikkezett egy díjazott német újságíró - aztán kiderült, hogy csak kitalálta az egészet

Kapcsolódó: Az USA berlini nagykövete vizsgálatot követel a Spiegel lebukott álhírgyárosa miatt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából