Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok berlini nagykövete vizsgálatot kért a Der Spiegeltől, miután a héten napvilágra került, hogy a német hírmagazin egyik újságírója számos hamis információt jelentetett meg a lapban.

A felfedezés „nagy aggodalmat” váltott ki az Egyesült Államokban, írta a Der Spiegel újonnan hivatalba lépett főszerkesztőjének, Steffen Klusmannak küldött levelében Richard Grenell, mert az újságíró számos írása foglalkozott amerikai témákkal.

„Világos, hogy intézményesített részrehajlás áldozatai lettünk” – fogalmazott a Donald Trump amerikai elnök bizalmasának számító nagykövet.

„Reméljük, hogy külső, független szervezet által végzett nyomozás indul annak pontos meghatározására, hogyan sértette meg a Der Spiegel az újságírási normákat és mit kell megváltoztatni a magazin belső folyamataiban” – tette hozzá Richard Grenell.

A Der Spiegel elutasította a nagykövet bírálatát. „Amikor az amerikai elnököt bíráljuk, az nem Amerika-ellenesség, inkább a Fehér Házban ülő ember politikájának bírálata” – írta Dirk Kurbjuweit ügyvezető főszerkesztő.

A Sargentini-jelentésnek tapsoló Schulz-félék ilyenkor bezzeg felháborodnak

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) volt vezetője szerint Grennell magatartása elfogadhatatlan, és a nagykövet visszahívását követelte.

Kurbjuweit bocsánatot kért minden, a kifogásolt írások által megsértett és rágalmazott amerikaitól, és megígérte, hogy hasonló a jövőben nem fordul elő.

A Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra, hogy 33 éves, többszörösen díjnyertes újságírója, Claas Relotius szisztematikusan meghamisította cikkeit: személyeket, idézeteket és eseményeket talált ki vagy egy adott cikk létező főszereplőinek életútját változtatta meg írásaiban. Relotius 2011 óta mintegy 60 cikket írt a Der Spiegelnek, ezek közül szerinte 14 tartalmaz valótlanságokat.

A német hírmagazin bejelentette az ügy átfogó kivizsgálását, hogy fény derüljön a hírhamisítás teljes mértékére.

(MTI)

Korábban írtuk: Merkel királynőről álmodó szír gyerekekről cikkezett egy díjazott német újságíró - aztán kiderült, hogy csak kitalálta az egészet





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából