Ugrás a cikkhez
Reklám

Bár eddig próbálták tagadni, hogy iszlamista támadásról volt szó, Rémy Heitz ügyész szerdán délben sajtótájékoztatóján a Le Monde beszámolója szerint kimondta, hogy terroristacselekményről van, és hogy a szemtanúk begyűjtött vallomása szerint a támadó "Allahu akbar!" kiáltással kezdett lövöldözni.

A férfinál egy pisztoly és egy kés is volt, és végig lövöldözött, ahogy áthaladt a belvároson. Végül belefutott a karácsonyi vásárt biztosító katonákba, akik visszalőttek rá, és ebben meg is sérült.

Ezután taxiba szállt, és Strassburg Neuhof kerületébe vitette magát. A taxisofőrt is kihallgatták tanúként, és ő azt vallotta, látta, hogy a férfinél fegyver van és sérült, és hogy a szavaiból úgy vette ki, hogy ő követte el a támadást. A férfi emellett beszélt egy gránátról is, amely az otthonában van, ezt a gránátot azonban a kedd reggel egy más ügy miatt nála tartott házkutatás során megtalálták a hatóságok.

Az ügyész azt is bejelentette, hogy négy, a támadóhoz közelálló embert vettek őrizetbe az éjszaka és több házkutatást is tartottak olyan helyeken, amelyekhez köze volt.

Közölte azt is, hogy a férfit összesen 27-szer ítéltek el Franciaországban, Németországban és Svájcban különböző köztörvényes bűncselekményekért.

A korábbi hírekkel szemben azt is pontosította, hogy nem három ember halt meg a támadásban, hanem kettő, az egyik sérült pedig az agyhalál állapotában van. Rajtuk kívül nyolcan sérültek súlyosan és öten könnyebben.

(HVG korrigálva)

Korábban írtuk: A migránsvízum megszavazásának napján volt a karácsonyi vásáros gyilkolászás - az Iszlám Állam ünnepel

Kedd este Strassburgban, egy karácsonyi vásár közelében lövöldözés történt, az incidens három életet követelt – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján, pontosítva azokat a korábbi értesüléseket, miszerint négyen vesztették életüket. Tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak.



Fotó: AFP

A tárcavezető bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak.



Fotó: Murielle Kasprzak/AFP/Getty Images

Castaner tájékoztatása szerint az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Hangsúlyozta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.



Fotó: Vincent Kessler/Reuters

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a fegyveres férfi „terrort hintett” Strassburg három helyszínén is. Elmondta, hogy a férfi „rendkívül kedvezőtlen módon” ismert a rendőrség előtt terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Hozzáfűzte: Franciaországban és Németországban is elítélték korábban a gyanúsítottat, aki börtönben is volt. Castaner közölte azt is, hogy feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták.



Fotó: CreditVincent Kessler/Reuters

A miniszter bejelentette, hogy a strassburgi városvezetés betiltja a tüntetéseket, ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. Hozzátette: a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják aznap.

Az Európai Parlament (EP) zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet. Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülők számára elmondta, hogy oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.



Fotó: CreditCreditAbdesslam Mirdass/Agence France-Presse/Getty Images

A rendőrség a 29 éves, strassburgi születésű (ennyit az ott születettek integrálódásáról) Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.



Cherif Chekatt (fotó: Twitter)

#Strasbourg … oto sprawca zamachu: pic.twitter.com/0OFTksXGpu

— Jacpoludek (@Jacpoludek) 2018. december 11.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Potenciális fenyegetés volt, de nem siettek a lekapcsolásával

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. „A teljes nemzet szolidaritása Strassburggal, az áldozatokkal és családjaikkal van” – írta az államfő szerdára virradóra Twitter-üzenetben. Sajtóértesülések szerint korábban egy válságtanácskozáson vett részt a francia belügyminisztériumban.

„Mélyen megrázott a szörnyű hír Strassburgból” – reagált a történtekre a német kormány szóvivője a Twitteren. „Bármilyen indíték is húzódik meg a lövések mögött: gyászolunk a meggyilkoltak miatt, gondolatainkkal és jó kívánságainkkal a sebesültekkel vagyunk. Remélhetőleg senki sem kerül már veszélybe” – tette hozzá Steffen Seibert.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

A strassburgi rendőrség szerint a lövöldöző potenciális nemzetbiztonsági fenyegetésként ismert volt a belbiztonsági szolgálat előtt. Mintegy 26 ezer ember neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A fiche “S”-ként (S-lap) ismert névsoron lévők közül hozzávetőleg tízezren feltételezett iszlamisták.

Frissítés: hurrá, nem terrortámadás!

A francia belügyminiszter-helyettes szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt kedd este Strassburgban...

A tettes indítéka egyelőre nem ismert, lehet, hogy az illető már nincs is Franciaországban, hanem már Németországban van, tette hozzá Laurent Nunez.

(MTI - Index)

2. frissítés: egy kis háttérinfó

Egy testi jelre szeretném felhívni a figyelmet, mely segítséget nyújthat a különösen fanatikus muszlimok felismerésében.

Ha megnézzük Cherif Chekatt strassburgi muszlim elkövető fényképét, a homlokán egy sötét dudort láthatunk. Ez a zebiba (zebibah, zabiba), vagyis az imadudor, ami azért keletkezik, mert amikor a muszlimok napi ötször imádkoznak, rendszeresen a szőnyeget horzsolja a homlokuk, így azon a ponton a bőr megkeményedik és elsötétedik.

Mindazonáltal szeretnék óvni bárkit is attól a könnyelműségtől, hogy ha egy muszlimon nem lát zebibát, akkor azt higgye, hogy az a muszlim jóságos és beilleszkedett.

Egyrészről aki finoman teszi a homlokát a szőnyegre vagy ritkán imádkozik, annál ez nem alakul ki. Másrészről csak azért, mert egy muszlim nem venne fegyvert a kezébe, attól még háttértámogatást (ételt, búvóhelyet stb.) nyújt a harcoló muszlimnak.

Harmadrészről az iszlámban a megtévesztés sok fajtája közül az egyik a muruna, azaz rugalmasság vagy beolvadás, amikor is egy muszlim beilleszkedettnek álcázza magát (nem jár mecsetbe, leborotválja a szakállát, nyugatias ruhát visel, alkoholt fogyaszt stb.), hogy azután a meglepetés erejével mérhessen csapást.

Éppen ezért a zebiba hiányából nem lehet következtetést levonni, megléte viszont megerősíti, hogy egy különösen fanatikus muszlimról van szó.

(Hidra)

Korábban írtuk: Lövöldözés volt Strassburg belvárosában, a karácsonyi vásáron

Lövöldözés volt kedd este Strassburg belvárosában. A BBC a rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy két ember megsérült. A helyi tűzoltóktól a Reuters úgy tudja, hogy egy ember meghalt, hárman megsérültek.

A Le Figaro forrásai szerint legalább négy sérült van. A francia lap úgy tudja, hogy egy férfi kezdett lövöldözni a tömegben.

Roland Ries polgármester szerint a fegyveres férfit még nem fogták el a rendőrök, ezért mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon.

A rendőrség lezárta a környéket, a villamosközlekedést is leállították.

(Index)

Kapcsolódó: Még több élősködő, zökkenőmentesebben: az EP megszavazta a "humanitárius vízum" bevezetését kezdeményező jelentést





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából