Ugrás a cikkhez
Reklám

Viorica Dancila EP-képviselőt az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolta a miniszterelnöki posztra.

A jobboldali elnök a parlamenti erőviszonyokra hivatkozott, vagyis arra, hogy a 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós parterével, a hatszázalékos szabadelvű ALDE-val együtt pedig többsége van a parlamentben.

Dancilanak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára.

Az RMDSZ nyitott, nem zavarja az autonómiaellenesség

Mivel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem ismeri a szociálliberális koalíció által kormányfőnek javasolt Viorica Dancila EP-képviselő terveit, egyelőre sem ellenezni, sem támogatni nem tudja kinevezését – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán, miután Klaus Iohannis államfő fogadta a szövetség küldöttségét.

Az RMDSZ elnöke nyitottságát fejezte ki, hogy találkozzanak Dancilával, amennyiben megkapja a kormányalakítási megbízást, és szeretné megszerezni a beiktatási szavazáson a szövetség támogatását. Fontosnak nevezte, hogy Dancila elhatárolódott a volt kormányfő magyarellenes fenyegetésétől. Arról már nem ejtett szót, hogy egyben azt is kijelentette, az autonómia nem lehet alku tárgya.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából