Ugrás a cikkhez
Reklám

Tankokat és tarackokat indított a szíriai kurd Afrin és Manbidzs tartomány irányába Törökország, ezzel megvalósítva régi fenyegetését: Recep Tayyip Erdogan szerint hamarosan kitakarítják a két kurd kantonban található terroristafészkeket; ezzel hadüzenetet küldött a helyi Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának.



Török katonai tréler tankot szállít a török–szíriai határ felé (Fotó: DHA/AFP)

Az Index értesülései szerint akár 48 órán belül elérhetik a tankok Afrint – igaz, a kurd ellenőrzés alatt álló tartományt már szombat óta tűz alatt tartják a szomszédos területekről rakétázó, gépágyúzó török vagy törökbarát csapatok.

Erdogan elnök már a hétvégén arról beszélt, hogy ha az Afrin terroristái nem adják meg magukat, akkor a török hadsereg szétzúzza őket, január 15-én, egy török gyártóüzem átadóján pedig pontosította üzenetét: az MTI beszámolója szerint figyelmeztetett, hogy a támadás előkészületei lezárultak, a török haderő rövid időn belül „elintézi Afrín és Manbidzs ügyét”.

A nyílt török agressziót a helyi kurdok sem hagyják szó nélkül: a BBC Badzsat Abdót, a terület védelméért felelős tisztviselőt idézi, aki szerint a támadóknak nem lesz könnyű dolga: Afrin valódi temető a török támogatású extrémista zsoldosok számára.

Ankara terrorszervezetnek tekinti az YPG-t, illeve a mögötte álló Demokratikus Egység Pártját, és attól tart, hogy a szíriai kurd fegyveresek térnyerése felerősíti a több mint tízmilliós törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit. Az NTV török hírtelevízió információi szerint az YPG mintegy 10 ezer milicistája állomásozik Afrinban.

Az YPG ugyanakkor meghatározó szerepet játszik abban a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószövetségben, amely az amerikai vezetésű koalíció legfontosabb helyi partnere az Iszlám Állammal szemben. Az SDF, amelyet az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel is támogat, Szíria területének mintegy egynegyedét tartja az ellenőrzése alatt az ország északi és keleti részében.

Annak kapcsán, hogy Washington egy 30 ezer fős új, határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik az SDF parancsnoksága alatt, Erdogan úgy fogalmazott: Törökországnak az a feladata, hogy „még születése előtt megfojtsa ezt a terrorhadsereget”.

Az Egyesült Államok kínos helyzetbe kerülhet Erdogan elhatározása miatt: a dzsihadisták elleni harc jegyében fegyverrel és kiképzéssel segítette a kurdokat, ugyanakkor nem akar nyíltan szembekerülni a NATO második legnagyobb haderejével és magával a katonai szövetséggel, ezért hivatalosan nem állnak ki a kurd érdekek mellett sem.

Afrín 2300 négyzetkilométeres területén legalább félmillió civil él, nagy többségük kurd; sok kurd, arab és csecsen lakik a 100 ezres lélekszámú Mandbidzs tartományban is – egy török offenzíva így garancia lehet az újabb vérontásra és menekülthullámra is a térségben.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából