Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyetértenek az Európai Unió vezetői abban, hogy Jeruzsálem státuszával kapcsolatban változatlan az álláspontjuk, és elutasítják azt, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön.

Az uniós tagországok vezetői kétnapos csúcstalálkozójuk csütörtöki ülésnapján ismételten megerősítették elkötelezettségüket a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, és ebben az összefüggésben az EU Jeruzsálemre vonatkozó álláspontja változatlan – mondta Tusk.

Tájékoztatása szerint az állam, illetve kormányfők kijelentették, Jeruzsálem státuszát tárgyalások útján kell rendezni, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

Donald Trump amerikai elnök egy hete jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és nagykövetségét átköltözteti Tel-Avivból Jeruzsálembe.




Orbán szerint a hallgatás siker

Izgalmas, hosszú, komoly és mély vitát folytattak az Európai Tanácsban a kormányfők Jeruzsálem kérdéséről, s ennek során Magyarország sikerrel képviselte álláspontját - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel Brüsszelben az MTI-nek.

A magyar álláspont lényege az volt, hogy az Európai Uniónak semmilyen reakciót nem szükséges adnia az Egyesült Államok kormányának Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntésére - mondta. (Vagyis a miniszterelnök sikerrel fúrta meg korábban a zsidóimádó Trump-lépést elítélő összeurópai nyilatkozatot - a szerk.) A csúcson ennek megfelelően olyan kompromisszum született, hogy az EU-nak ki kell állnia korábbi állásfoglalásai mellett, tehát a közel-keleti válság megoldásával kapcsolatos eddigi uniós álláspontot kell megerősíteni - ismertette a magyarországi kormányfő.

A témával kapcsolatban megjelent, ezen túlmenő nyilatkozatok, értelmezések nem felelnek meg a valóságnak - állította Orbán Viktor.

(MTI nyomán)

Frissítés: Az állami holomaca ágyasa és egy másik zsidó máris petíciózik a Hitgyülivel karöltve

Petíciót tett közzé három közéleti személyiség – Gerő András történész, Olti Ferenc zsidó közösségi aktivista és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze arról, hogy támogatják Donald Trump elnök döntését, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának - számol be a Fidesz által egyházként elismert cionista szekta, a Hitgyüli lapja.

A Hetek idézi a nyilatkozat szövegét:

„Üdvözöljük az Amerikai Egyesült Államok elnökének döntését, amely Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet.

Úgy gondoljuk, hogy ez az elismerés garantálja a különféle – zsidó, keresztény, muszlim – vallási hitekhez tartozó emberek számára a szakrális helyek tiszteletét és szabad hozzáférését, amely a térség és a világ lelki békéjének egyik legfontosabb biztosítéka. Meggyőződésünket arra alapozzuk, hogy Izrael, mint a térség egyetlen demokratikus állama eddig is mélyen elkötelezett volt ebben az ügyben, és nincs jele annak, miszerint ez az elkötelezettség változna.

Úgy gondoljuk, hogy ez az elismerés másfelől a tudati és politikai realitás tudomásulvételét jelenti, hiszen a zsidóság számára elébb spirituálisan, 1967-től ténylegesen is Jeruzsálem mindig kiemelt jelentőségű város volt.

Reményeink szerint minél több állam – beleértve Magyarországot is – követni fogja az amerikai példát. Csatlakozzon hozzánk, ezzel segítve fenti reményeink valóra váltását!”

A lap szerint a felhívás, amelyet a peticiok.com oldalon is közzétettek, jelzi, hogy itthon is megkezdődött a vita arról, hogy "Magyarország – a fél évszázados politikai realitást és az évezredes történelmi tényeket tudomásul véve – az Egyesült Államokhoz hasonlóan szintén elismerje-e Jeruzsálemet Izrael fővárosának".

Kapcsolódó:

- Egy őscionista a szekrényből: Németh Zsolt szerint nincs baj Trump döntésével, Jeruzsálem Palesztina fővárosa is lehet

- Hanukázó Saul-fiúk ünnepelték a "jeruzsálemi győzelmet" - nem Tel-Avivban, hanem Judapesten

- Minden nekik nem tetsző tüntetést betiltanának a németországi zsidók, mert "sokan már ki merik mondani, amit gondolnak"

- Az Iszlám Állam egyszerűen imádja Izraelt

- Terrorállamnak minősítette Erdogan a megszálló Izraelt

- A Jobbik elítéli Trump legutóbbi Izraelt kiszolgáló döntését

- A holokausztluvnya visszatérése





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából