Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok példáját követve hamarosan Magyarország is Jeruzsálembe költözteti át külképviseletét – írta meg az Index a Times of Israelre hivatkozva. A lap értesülései szerint a napokban Csehország és a Fülöp-szigetek is erre szánja el magát.



A magyar nagykövetség Tel-Avivban (Fotó: Google Maps)

A Times of Israel értesülései szerint az Orbán-kabinet máris tett egy nagy szívességet a hozzá ideológiailag és módszereiben is közel álló Netanjahu-kormánynak, amikor szerdán megvétózott egy olyan közös uniós nyilatkozatot, mely elítélte volna Donald Trump döntését.

Izraeli diplomaták azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a cseh mintára sok ország csak Jeruzsálem nyugati részét fogja elismerni Izrael fővárosának, és ez fontos különbséget jelent az izraeli alaptörvényben szereplő „egységes és oszthatatlan főváros” koncepciójához képest. A Magyar Nemzet már szerdán megkereste ez irányú terveivel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, választ azonban eddig nem kaptak.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke szerda este jelentette be, hogy a vitatott státuszú Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekinti, s ennek megfelelően Tel-Avivból átköltözteti az amerikai nagykövetséget.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából