Ugrás a cikkhez
Reklám

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak írásbeli igazolását, hogy Teherán eleget tesz a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az elnök szerint Irán nem a megállapodás szellemében cselekszik.

Október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Donald Trump már korábban is fenntartásait hangoztatva írta alá ezt a dokumentumot, pénteken – helyi idő szerint a kora délutáni órákban – azonban el is utasította az esedékes aláírást.

Az elnök ezáltal a kongresszus elé utalta a döntést: a törvényhozóknak kell korrigálniuk a szerinte rossz megállapodást.

Donald Trump döntése nem okozott meglepetést. Az elnök ugyanis az elmúlt hetekben többször is hangoztatta, hogy az iráni atomprogram leállítását célzó többhatalmi megállapodás “szellemiségét” nem tartotta tiszteletben.

Frissítés: Bibi elégedett a csicskával

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.

A kormányfő pénteken még a szombati ünnepnap kezdete előtt rögzített, és a youtube-ra feltöltött videóüzenetében azt mondta, hogy Trump lehetőséget teremtett egy rossz egyezmény kijavítására, az "iráni agresszió visszaszorítására", valamint arra, hogy "szembe lehessen szállni a terrorizmus támogatásának bűncselekményével". Az izraeli miniszterelnök más vezetőket is az amerikai lépés támogatására szólított fel.

“Bátran szembeszállt Irán terrorista rezsimjével” - mondta Trumpról Netanjahu. Ha változatlan marad az iráni megállapodás, akkor egy dolog bizonyos: néhány éven belül nukleáris fegyverarzenálja lesz a világ legjelentősebb terrorista rezsimjének, és ez óriási veszélyt jelent a közös jövőnk számára” - ismételte el kedvenc, évek óta változatlan hazugságát.

A miniszterelnöki hivatal korábban a Háárec című újság honlapja szerint azt közölte, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken telefonbeszélgetést folytatott az izraeli miniszterelnökkel, és részletesen tájékoztatta Amerika Iránnal szembeni új stratégiájáról.

2. frissítés: Szaúd-Arábiának is tetszik, mert ők nagyon távol állnak a fanatizmustól, a terrorizmustól és a fegyverkezéstől...

Szaúd-Arábia üdvözölte a Donald Trump amerikai elnök által pénteken bejelentett új amerikai stratégiát Iránnal szemben.

A rijádi vezetés támogatja Washington szigorú álláspontját Iránnal szemben, amely az amerikai elnök szavai szerint agresszív politikát folytat, szponzorálja a terrorizmust, és egy fanatikus rezsim irányítása alatt áll.

Szaúd-Arábia annak a meggyőződésének is hangot adott, miszerint a teheráni kormány kihasználta azt, hogy több nemzetközi szankciót feloldottak az atomalku révén, és folytatta ballisztikus rakétaprogramját, amely az egész térséget veszélyezteti. Emellett fokozta az olyan fegyveres csoportok támogatását, mint a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi lázadók – jelentette az SPA szaúdi hírügynökség.

Moszkva megóvná az atomalkut az összeomlástól

Oroszország felszólítja az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás aláíróit az egyezmény betartására - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken.

Rjabkov rendkívül aggályosnak nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte azt, amit nemzetközi megállapodásban már rendeztek.

A tárcavezető-helyettes szerint Oroszország fő feladatát most abban látja, hogy megóvja az úgynevezett atomalkut az összeomlástól. Figyelmeztetett: a megállapodás módosítása annak végét jelentheti.

Rjabkov szerint Moszkva és Teherán azon lesz, hogy intézkedéseket dolgozzon ki a megállapodás megmentésére. Ezzel összefüggésben nagyon fontosnak nevezte Irán válaszát az amerikai elnök nyilatkozatára.

Az orosz külügyi tárca Trump bejelentetésére reagálva, miszerint az Egyesült Államok újabb szigorú szankciókat vezet be Iránnal szemben, közölte: a nemzetközi diplomáciában nincs helye a fenyegető és agresszív retorikának, s ezek a fogások kudarcra vannak ítélve. A minisztérium úgy vélekedett, az amerikai elnök döntése, hogy nem hajlandó igazolni azt, hogy Teherán betartja az egyezmény rá eső részét, nem lesz közvetlen kihatással a megállapodás végrehajtására. Ennek kapcsán a tárca úgy fogalmazott, hogy mindezt az amerikai törvényhozás keretein belüli belpolitikai vita részeként értékeli Moszkva. Hozzáfűzte: Trump álláspontja ugyanakkor ellentétes az atomalku szellemével. Mindemellett a tárca megjegyezte: bármi is legyen az amerikai álláspont, nem lehetséges visszatérni az Irán-ellenes ENSZ-szankciókhoz, sem a nukleáris megállapodást megelőző helyzethez.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából