Ugrás a cikkhez
Reklám

Három hónappal a csehországi képviselőházi választások előtt továbbra is az ANO mozgalom vezeti a pártok népszerűségi listáját.

A kétnapos választásokat október 20-21-én rendezik Csehországban.

Ha most lennének a választások, az Andrej Babis multimilliárdos vezette, a hárompárti kormánykoalíció részét képező mozgalom megkapná a szavazatok 29,3 százalékát - derült ki a Focus ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken közölte a prágai sajtó. A második helyen a szintén kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt végezne 16,4 százalékkal, míg a harmadik helyen az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 11,8 százalékkal.

A Polgári Demokratikus Pártra a megkérdezettek 10,9 százaléka szavazna. Bekerülne még a parlamenti alsóházba a TOP 09 7,2 százalékkal, a szélsőjobboldaliként felcímkézett SPD 5,7 százalékkal és a Kalózpárt 5,2 százalékkal. Ez az első eset, hogy a Kalózpártot egy országos felmérés a parlamentbe mérte. A legkisebb kormánykoalíciós párt, a KDU-CSL támogatottsága 5,1 százalékos. Csehországban a parlamenti küszöb 5 százalék.

A voksoláson a megkérdezettek 62 százaléka venne részt. A Focuséhoz hasonló eredményeket mért két hete a STEM közvélemény-kutató intézet is.

A cseh sajtót élénken foglalkoztatja, hogy szombaton megnősül Andrej Babis, az ANO elnöke, volt kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter, aki a sajtó várakozása szerint a választások után miniszterelnök lesz. Több mint negyedszázados együttélés után feleségül veszi eddigi élettársát, Monikát, aki két gyermeket szült neki. "Azért nősülök most, mert esetleges miniszterelnökként erre már nem nagyon lenne időm" - mondta újságíróknak a vőlegény.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából