Ugrás a cikkhez
Reklám

Vádat emeltek pénteken az ellen az angol férfi ellen, aki a hét elején furgonjával egy londoni mecset tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak.




A Scotland Yard pénteki bejelentése szerint a furgon vezetőjét, a 47 éves Darren Osborne-t terrorizmus indítékával elkövetett gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolják.

Osborne hétfő hajnalban az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A támadás akkor történt, amikor a mecset közösségének tagjai a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról távozóban éppen elsősegélyben részesítették egy társukat, aki rosszul lett, és később meghalt.

Az első beszámolókból nem derült ki egyértelműen, hogy az áldozat, az 51 esztendős Makram Ali egészségi okokból, vagy a támadás következtében vesztette életét, de a Scotland Yard pénteki közleménye szerint a gázolásos merényletben számos sérülést szenvedett, és ez okozta halálát. A furgon vezetőjét a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség őrizetbe vette. A Scotland Yard korábbi közleménye szerint vizsgálják Osborne elmeállapotát is.

Hírhedt volt a mecset

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban. Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt. A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Egy újságíró németországi mecsetekbe merészkedett be: "Szörnyű mondatok hangzottak el ott"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából