Ugrás a cikkhez

Furgon gázolt el gyalogosokat hétfőre virradóra a brit főváros, London északi részén - közölték a hatóságok, amelyeket nem sokkal éjfél után értesítettek. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolcan megsérültek. Theresa May kormányfő szerint az esetet lehetséges terrortámadásként kezelik.
A tájékoztatás szerint az eset a Seven Sisters Roadnál történt, a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett.

The Sun napilap úgy tudja, hogy a jármű a közelben lévő mecsetből távozó tömegbe hajtott. A Telegraph egy szemtanút idéz, aki szerint a gázoló azt ordította, hogy "megölöm az összes muszlimot, megölöm az összes muszlimot!".

Breaking⚡️At least 10 people run over near Finsberry Park in #London Looks like another part & parcel Terror Attack. pic.twitter.com/aKv8NJLEg0

— Feisty☀️Floridian (@peddoc63) 2017. június 19.

A londoni rendőrség azt közölte, hogy 48 éves elkövetőt, egy fehér férfit a tömeg tartotta vissza a rendőrség kiérkezéséig, többen ütlegelni is kezdték. A Guardian szerint Mohammed Mahmud imám fékezte meg a feldühödött tömeget és "védte meg" a furgon vezetőjét a rendőrök érkezéséig.

A feltételezett tettest szinten kórházba szállították megfigyelésre, ahol elmegyógyászati vizsgálatnak is alávetik, majd őrizetbe veszik. Egyben közölték, hogy nincs nyoma semmiféle késsel elkövetett támadásnak. (Egyes híradások szerint ugyanis a gázolás után a furgon vezetője kiszállt a járműből, és legalább egy embert megkéselt.)London

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun viszont úgy tudja, hogy a támadásban tizenketten sérültek meg, és valószínűleg ketten vesztették életüket. A The Sunnak nyilatkozó szemtanúk közül egyesek azt mondták: úgy látták, hogy az őrizetbe vett férfi két társa elfutott a helyszínről. A rendőrség viszont nem tud arról, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják.

Seven Sisters Road, Finsbury Park pic.twitter.com/nFyHhXV2HL

— DEA (@deakhoon) 2017. június 19.

A rendőrség közölte, hogy a helyszínre és közelében nagyobb erőket vonultatnak fel, így biztosítva a helyi közösség, kiváltképpen a Ramadánt ünneplők biztonságát.

Photos of #FinsburyPark mosque. Reports that a van drove into a crowd of people.. pic.twitter.com/HUy50avQCv

— Pamela Moore (@Pamela_Moore13) 2017. június 19.

Theresa May kormányfő közleményt adott ki, amelyben bejelentette: a rendőrség a támadást lehetséges terrortámadásként kezeli, annak megfelelően vizsgálja. Egyben együttérzését fejezte ki az áldozatok, illetve sérültek hozzátartozóival, és közölte: a nap folyamán válságtanácskozást tartanak.

Két hete, június 4-én járókelők közé hajtott egy kisteherautó London belvárosában, a London hídon, majd a támadók a közeli piacon, a Borough Marketen késekkel támadtak az emberekre. Nyolcan meghaltak, csaknem ötvenen megsérültek. A rendőrök a három szélsőséges támadót agyonlőtték.

Frissítés: Szegény áldozatok elvárják, hogy őrizzék őket

A Brit Muszlim Tanács arról tájékoztatott, hogy a furgon szándékosan ütötte el a helyi mecset közösségének tagjait, akik a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak.

A szervezet főtitkára, Harun Khan hétfő reggeli nyilatkozatában kijelentette: a szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy az elkövetőt "iszlámgyűlölet" vezérelte tettében. Khan hozzátette: a muszlim közösség az elmúlt hetekben, hónapokban számos, ugyancsak "iszlámgyűlölettől" vezérelt incidenst élt át, de a hétfői támadás volt a jelenség eddigi legerőszakosabb megnyilvánulása. A ramadán végének közeledtével sok muszlim látogatja majd a mecseteket, ezért a tanács elvárja, hogy a hatóságok sürgősen fokozzák a mecsetek környékének biztonsági őrizetét.A gázoláshoz használt kisteherautó

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit állítólag saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.

Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt. A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték.

2. frissítés: Terrorcselekményként kezelk az ügyet

A Scotland Yard terrorcselekményként kezeli az észak-londoni muszlim közösség elleni hajnali támadást - jelentette be délelőtt Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja.Inkább az a terror, hogy a Scotland Yardnak egy ilyen lehet a főparancsnok-helyettese - a londoni polgármesterről nem is beszélve

Basu aláhúzta: a nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

3. frissítés: Rosszul lett a buszmegállóban - Az sem biztos, hogy a gázolás okozta az elhunyt halálát

Neil Basu hétfői nyilatkozatában elmondta: a támadás akkor történt, amikor a helyi közösség tagjai éppen elsősegélyben részesítettek egy férfit, aki azonban meghalt. A Scotland Yard főparancsnok-helyettese szerint egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy az elhunyt halálát a gázolásos támadás okozta; ennek kiderítése is a vizsgálat egyik feladata.

A sofőr lincselésére készül a tömeg

Hétfői brit médiaértesülések szerint az illető rosszul lett a helyi buszmegállóban, és többen a segítségére siettek, amikor a támadó közéjük gázolt furgonjával.

Az elhunyt és a sérültek mindegyike a helyi muszlim közösség tagja.

A furgon vezetőjét – ezt Basu is megerősítette – a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség gyilkossági kísérlet gyanújával vette őrizetbe. A rendőrség arról nem tud, hogy az elkövetőnek lettek volna társai.A Daily Mail szerint ez a 48 éves férfi volt a furgon sofőrje

A Scotland Yard nem sokkal korábbi közleménye szerint az elkövetőt is kórházba szállították, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

4. frissítés: Bosszúra szomjaznak az IÁ-szimpatizánsok

Az Iszlám Állam támogatói arra kérték a szervezetet, hogy ébredjenek és álljanak bosszút a támadásért - írja a 888.

A szöveget a “War News” nevű, 225 tagú WhatsApp-csoportban küldték szét a londoni események után. Az IÁ-szimpatizánsok afelől is érdeklődtek, hogy a merénylőt (?) miért nem lőtték le a rendőrök, ahogyan például a londoni iszlamista terrortámadáskor.A szóban forgó szöveg a “War News” nevű, 225 tagú WhatsApp-csoportban (Fotó: 888.hu/Twitter)

A szövegek Michael Smith terrorizmus-szakértő által lettek nyilvánosságra hozva. A csevegés ilyen mondatokat tartalmaz: “Ó muszlim testvéreim, fel kell ébredjetek, a háború most kezdődött a saját utcáitokon, a saját mecsetetek előtt. Hozzátartozóitokat megölhetik, nővéreiteket megtámadhatják!”

Amber Rudd belügyminiszter ezzel szemben megerősítette, hogy az esetet terrortámadásként kezelik, mivel legalább 1 ember meghalt és 10 megsebesült, így a provokatív és gyilkolásra buzdító szövegek a szélsőséges iszlámhoz méltóan ismét ferdítenek.

5. frissítés: Azonosították a sofőrt, egy négygyermekes cardiffi férfi

Hétfő délutánra azonosították a kisteherautó sofőrjét: a The Guardian információi szerint egy 47 éves, négygyerekes férfi, Darren Osborne vezette azt a kisbuszt, amivel egy mecsetből távozó tömegbe hajtottak hajnalban.Darren Osborne

Korábbi hírek még arról szóltak, hogy az elkövető 48 éves, ezt pontosították a hatóságok, akik hivatalosan is terrorcselekménnyel vádolják a cardiffi férfit.

(MTI - HVG - Twitter nyomán)Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából