Ugrás a cikkhez
Reklám

Az antiszemitizmus erősödése határozottabb európai uniós válaszokat követel, hatékonyabb felelősségre vonásra és nemzetközi együttműködésre van szükség - állapították meg az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön.



Ez a megnevezés őszintébb lenne

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a képviselők kijelentették, hogy "a gyűlöletbeszéd és az európai zsidóság elleni erőszak összeegyeztethetetlen az európai értékekkel", ezért a tagállamoknak gondoskodniuk kell zsidó állampolgáraik biztonságáról.

A képviselők arra szólítják fel a vezető politikusokat, hogy "módszeresen és nyilvánosan szálljanak szembe az antiszemita nyilatkozatokkal", és jelöljenek ki nemzeti koordinátorokat az antiszemitizmus elleni fellépésre. Továbbá azt javasolták, az ún. holokauszt legyen iskolai tananyag.

Kiemelték, hogy a rasszista indítéknak súlyosbító körülménynek kell számítania a bűncselekmények megítélésekor, az internetes antiszemita kommentek ellen pedig büntetőjogilag kellene fellépni – olvasható az állásfoglalásban.

Kijelentették, hogy a bűnüldözésben jobb nemzetközi együttműködésre, speciális "gyűlöletbeszéddel" foglalkozó rendőri egységekre van szükség, ezen felül pedig a tagállamoknak a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját kellene használnia.

A parlamenti szavazáson a képviselők elfogadták az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2018-2022-es munkatervét is, amelyben a menekültek és migránsok jogai, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépés, a személyes adatok védelme és a "romák társadalmi befogadása" a fő prioritások.

Szanyi tele pofával holokausztozik

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "Európában nagyon is valós, drámai a tapasztalat, ugyanis Európa tudja, hogy a tömeges erőszak és gyilkosság a szavakkal kezdődik, a társadalmi tudatot mérgező gyűlölet és diszkrimináció hirdetése történelmi léptékű tragédiákhoz vezethet".

A képviselő szerint az EP-dokumentum jó okkal mutat rá a politikai vezetők és a kormányok kiemelt felelősségére az antiszemitizmus visszaszorításában, “mert ma is vannak olyan európai vezetők, akik alantas politikai számításból nem átallják nyílt, vagy kódolt antiszemita megnyilvánulásaikkal megszólítani a szélsőséges, rasszista hajlamú szavazókat” – fogalmazott.

Úgy vélekedett, mintegy egy hónappal ezelőtt “Orbán Viktor követte el ezt, amikor kormánya minden bajáért az “amerikai milliárdos spekuláns” Soros Györgyöt kárhoztatta. Nálunk, akárcsak egész Közép-Európában ez sötét emlékeket idéz fel, mi sajnos nagyon is értjük az ilyen célzásokban megbújó antiszemitizmust” – mondta a politikus.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Soros Brüsszelben: a migráció jó Európának, nyílt társadalom kell, de az "Orbán-rezsim" ezt nem akarja





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából