Az Európai Unió létét veszély fenyegeti, a kontinensnek pedig számos kihívással kell megküzdenie, ezért mielőbb mélyreható reformokra van szükség - ezt mondta George Soros egy brüsszeli gazdasági fórumon. Az Európai Bizottság rendezvényén több uniós biztos és európai parlamenti képviselő is részt vesz.



Nehéz feladat előtt állna az, akinek el kellene döntenie, melyikük a kártékonyabb

Európa válaszúthoz érkezett, számos kihívásra kell gyorsan és hatékonyan válaszolnunk – ezzel a felütéssel nyitotta meg az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa a brüsszeli gazdasági fórumot. Marco Buti arról beszélt, hogy a kontinenst sújtó migráció, a brexitet követő gazdasági bizonytalanság, valamint a tagállamok közötti egyenlőtlenségek együttvéve soha nem látott feladatok elé állítják az uniós vezetőket.

“Tudjuk, hogy európa egy kritikus időszakon megy keresztül, de a mi felelősségünk, hogy az európai emberek érdekeit szolgáljuk. Továbbra is nyitott kérdés viszont, hogy Brüsszel vagy a tagállamok feladata legyen a gazdasági fejlődés irányának meghatározása, ez a vita még előttünk áll” – fogalmazott Marco Buti.

Szembeszállni az "Orbán-rezsimmel"

A brüsszeli gazdasági fórumon a politikai vezetők és a térség gazdasági életét irányító szereplői is részt vettek, a nyitóbeszéd lehetőségét mégis George Soros milliárdos kapta.

A spekuláns arról beszélt, hogy a kontinens szerinte egzisztenciális válságban van, az uniót pedig radikálisan újra kell szervezni. Arra is volt javaslata, hogy mindezt szerinte hogyan lehetne orvosolni.

“Elsőként a menekültválságot kell a javunkra fordítani. Most azt látjuk, hogy a tagállamok a saját érdekeikben hoznak döntéseket, ami hátráltatja a közös európai megoldást. Nem szabad feladnunk azt a reményünket és meggyőződésünket, hogy a migráció jót tesz Európának” – fogalmazott a zsidó gazember, aki arról is beszélt, hogy az unió tagállamai közül néhányan inkább a szuverenitásukat akarják megerősíteni, ahelyett, hogy lemondanának annak nagyobb részéről.

Ehelyett viszont – mint fogalmazott: az úgynevezett hajlandó-országok koalícióját kell létrehozni, vagyis azt, hogy az unió tagállamai a közös fellépésre törekedjenek.

Soros szerint a szuverenitásra törekvő országok "negatív példái" közül Magyarország az egyik legkiemelkedőbb.

“Orbán Viktor Magyarország szuverenitásának védelmezőjeként állítja be magát, engem pedig egy spekulánsnak. Ez pontosan ellentétes azzal, aki vagyok. Minden elismerésem azoké a magyar embereké, akik bátran szembeszegülnek az Orbán-rezsimmel és az is bátorít engem, ahogy az európai intézmények erélyesen válaszoltak a Lengyelországból és Magyarországból érkező kihívásokra” - mondta a nemzetállam-gyűlölő, és hozzátette: Európának szerinte van esélye az újjászületésre, ehhez viszont az kell, hogy a kontinens "végre aktív lépéseket tegyen a nyílt társadalmak kialakítása érdekében".

(Híradó nyomán)

Kapcsolódó: Mészáros tévéje 35 ezer dollárt adott volna egy Soros-interjúrészletért, mely a YouTube-on is elérhető - nem adták el