A centristának tartott, valójában szocialista Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg az egykor radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint. Már rázendített a nemzetközi demokrata kórus.



Ma még csak illusztráció

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta - csaknem 60 éve - ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a látszólag magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát.

Juncker kezdte a demokratikus tapsikolást

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját.

Félicitations @EmmanuelMacron! Heureux que les Français aient choisi un avenir européen. Ensemble pour une #Europe plus forte et plus juste pic.twitter.com/GWlxKYs4hL

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 2017. május 7.

May forró gratulációit küldte

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben "forró gratulációit" küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez.

"Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk" - fogalmaz üzenetében Theresa May.

Merkel: Ez a francia-német barátság győzelme

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel németországi kancellár.

"Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme" - hangsúlyozta a németországi kancellár üzenetében, amelyet szóvivője, Steffen Seibert ismertetett Twitter-oldalán német és francia nyelven.

A francia elnökválasztás második fordulója előtti kampányban Angela Merkel mindvégig Emmanuel Macront támogatta Marine Le Pennel szemben.

Megkönnyebbülés

Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg.

Jöhet az unortodoxia, csak nehogy Le Pen kerekedjen felül legközelebb

A segítség azt jelenti, hogy szakítani kell a "pénzügyi ortodoxiával", államháztartási, költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához - mondta Gabriel.

Az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség által képviselt szigorú - a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését a középpontba helyező - irányvonalra utalva aláhúzta, hogy Németországnak nem szabad úgy viselkednie Franciaországgal, mint egy tanárnak a diákjával.

Németország eddig rendre elutasította az államháztartási rugalmasság erősítésére vonatkozó francia kéréseket és fegyelemre intett, a többi között ellenezte azt a felvetést, hogy ne számítson bele a hiányba a külföldi békefenntartó küldetések költsége. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, helyette német-francia beruházásokra van szükség, és arra is, hogy Berlin támogassa Emmanuel Macron kezdeményezését a közös euróövezeti költségvetés megteremtéséről - fejtette ki Sigmar Gabriel.

Tusk: A franciák nemet mondtak a zsarnokságra

Számítok Franciaországra - amely Európa szívében marad -, hogy vele együtt "változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz" - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében, gratulálva Emmanuel Macron győzelméhez.

Tajani üzenetében meghívta a megválasztott francia elnököt az uniós parlament plenáris ülésére, hogy - mint mondta - ott közösen adjanak "igazi válaszokat" az uniós polgároknak.

És persze a legalja: szabadság, egyenlőség, testvériség stb.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében gratulált a francia választásokon győztes Macronnak.

Hozzátette, a franciák az egyenlőségre, a szabadságra és a testvériségre szavaztak, amellyel nemet mondtak a hamis hírek zsarnokságára.

"Izrael barátja" alig várja a közös munkát

Donald Trump amerikai elnök gratulált a megválasztott francia elnöknek.

Trump elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Emmanuel Macronnak.

"Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát" - olvasható Donald Trump bejegyzésében.

A francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették. A kommentárok emlékeztetnek arra, hogy korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele.

A CNN hírtelevízió Párizsból tudósító munkatársnője arra is emlékeztetett, hogy Barack Obama volt elnök a francia választások második fordulója előtt videóüzenetben tette le voksát Emmanuel Macron mellett.

Donald Trump május végén, a G7-es országcsoport itáliai csúcsértekezletén várhatóan találkozik majd az új francia államfővel, akivel - amerikai sajtóhírek szerint - valószínűleg megvitatja a párizsi klímaegyezményt. Washington egyelőre még mindig nem döntött, hogy kilép-e az egyezményből.

Hétfői frissítés: Teljes feldolgozottság: a szoci bankár kétharmaddal győzött

Gyakorlatilag az összes szavazat (99,99 százalék) összesítése szerint a volt szocialista miniszter a voksok 66,06 százalékát gyűjtötte össze a második fordulóban, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,94 százalékát kapta. A korábban közölt részeredmények valamivel 66 százalék alatti győzelmet jeleztek Macronnak.

A különbség köztük jóval nagyobbnak bizonyult a közvélemény-kutatásokban jelzetteknél. A Nemzeti Front viszont a szavazatok arányát tekintve megdöntötte saját rekordját.

A 48 éves Marine Le Pen gratulált Macronnak a győzelméhez, de a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjének szerepét betöltve arra szólította “a hazafiakat, hogy csatlakozzanak” hozzá, és alakítsanak egy új politikai erőt.

A 39 éves Emmanuel Macron minden idők legfiatalabb francia elnöke lesz.

A hírügynökségek Macron győzelmével hozzák összefüggésbe azt, hogy hétfőn féléves csúcsra emelkedett ez euró árfolyama az amerikai dollárhoz képest, illetve nőttek az ázsiai tőzsdeindexet is.

Az anarchisták még így is törtek-zúztak

A rendőrség 141 embert állított elő hétfőre virradóra Párizs keleti részén, ahol álarcos tüntetők csaptak össze rendőrökkel Macron győzelme után. A rendőrség szerint hétfő reggel még kilenc embert tartottak fogdában az esetek többségében vandalizmus miatt.

A választási kampány idején többször előfordult, hogy különböző csoportok tiltakoztak Marine Le Pen politikája ellen, de voltak olyan anarchista és szélsőbaloldali szervezetek is, amelyek mindkét jelölt ellen tüntettek, Macront túlságosan piacpártinak tartották, Le Pennek pedig azt vetették szemére, hogy foltot ejtett rajta pártja szerintük fajgyűlölő múltja.

Macron beiktatása a hét végén lesz az Élysée-palotában. A váltásnak Francois Hollande leköszönő elnök mandátumának május 14-i lejárta előtt meg kell történnie. Macron első hivatalos programján hétfőn Hollande-dal együtt részt vesz a második világháborús Győzelem napi ünnepségen. Az elnökválasztás hivatalos eredményét az alkotmányos tanács jelenti be csütörtökig.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Francia jövőkép: a zsidó-muszlim akarat szemben a nemzeti megmaradással

Korábban írtuk: Macron és Le Pen között dönt ma a néhai Franciaországban az elnökválasztás második fordulója - nincs nagy szavazói lelkesedés