Ugrás a cikkhez
Reklám

Hatalommal való visszaéléssel vádolja Norvégia legnagyobb lapjának, az Aftenpostennek a főszerkesztője Mark Zuckerberget, miután a Facebook törölte a napalmtámadás elől menekülő kislányról készült Pulitzer-díjas fotót.

Espen Egil Hansen véleménycikkben kelt ki a Facebookot irányító Mark Zuckerberg ellen, amelyben azt írta: „Felháborodtam, csalódtam – és igen, még félek is – amiatt, amire a demokratikus társadalmunk fő erősségével készül. Aggaszt, hogy a világ legfontosabb médiuma korlátozza a szabadságot ahelyett, hogy kiterjeszteni igyekezne, és ezt időnként tekintélyelvűen teszi.”

A főszerkesztőnél amiatt szakadt el a cérna, mert a Facebook törölte egy norvég író, Tom Egeland posztját, amelyben szerepelt Nick Ut A háború borzalma című híres fotója. A közösségi oldal szabályzata szerint ugyanis nem lehet olyan képet közzétenni, amelyen nemi szerv látható. Emiatt Egelandot egy időre ki is tiltotta az oldal. Amikor az Aftenposten beszámolt a történtekről, és kiposztolta a sztorit, a Facebook küldött nekik egy, a szabályzatban foglaltakra figyelmeztető üzenetet, majd az ő anyagukat is törölte.



Ezzel a képpel tiltakozik a norvég lap a Facebook-cenzúra ellen

Nyílt levelében Hansen rámutatott: azzal, hogy a Facebook törölte a fotót, megmutatkozott, hogy nem tud különbséget tenni a gyermekpornográfia és híres háborús fényképek között. Az általános cenzúrával pedig nem ad teret a józan mérlegelésnek.

„Bár én vagyok Norvégia legnagyobb lapjának főszerkesztője, rá kellett jönnöm, hogy ön korlátozza szerkesztői felelősségem gyakorlásának terét. Úgy gondolom, visszaél a hatalmával, és nehezen hiszem, hogy ezt a lehetőséget komolyan átgondolta” – fogalmazott Hansen a The Guardian szerint. Az újságíró szerint Zuckerberg ahelyett, hogy teljesítené saját maga által meghatározott küldetését, és nyíltabbá tenné a világot, szerkesztői döntéseivel az ostobaságot pártolja, ahelyett, hogy közelebb hozná egymáshoz az embereket.

(HVG - The Guardian)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából